16. Türkiye Halk Dansları Yarışması
Get the Flash Player to see this player.
Tarih : 21 Nisan 2008
Yer : Atatürk Kültür Merkezi/İstanbul

Birinci : Çankaya Belediyesi Hoy-Tur Halk Dansları Topluluğu Gençlik ve Spor Kulübü Derneği / Üsküp Yöresi
İkinci : Ege Dans Gençlik ve Spor Kulübü / İzmir Yöresi
Üçüncü : İstanbul Çağdaş Turizm Folklor Gençlik ve Spor Kulübü Derneği / Tokat Yöresi

Kazananların tüm listesine ulaşmak için tıklayınız

Birinci : Çankaya Belediyesi Hoy-Tur Halk Dansları Topluluğu Gençlik ve Spor Kulübü Derneği / Üsküp yöresi
İkinci : Ege Dans Gençlik ve Spor Kulübü / İzmir yöresi
Üçüncü : İstanbul Çağdaş Turizm Folklor Gençlik ve Spor Kulübü Derneği / Tokat yöresi
Dördüncü : Nilüfer Belediyesi Halk Dansları Topluluğu / Bursa Yöresi
Beşinci : Ankara Büyükşehir Belediyesi FOMGET Gençlik Kulübü / Hakkari Yöresi
Mansiyonlar : Anadolu Turizm Araştırma Kurumu Gençlik Kulübü ve Folklor Derneği - ATAK / Bitlis Yöresi
Yedirenk Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği / Kırklareli Yöresi
SILA Folklor Gençlik ve Spor Kulübü Derneği/ Ağrı Yöresi
Ayrancı Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği / Burudur Yöresi
TUFAG - Turizm ve Folklor Araştırma-Geliştirme Gençlik ve Spor Kulübü Derneği / Kastamonu Yöresi

Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işbirliğiyle düzenlenen 16. Halk Dansları Yarışması’nın finali ve ödül töreni Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Muammer Güler, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Türkan Sabancı ve seçkin davetlilerin katılımıyla gerçekleşti.

Düzenlendiği 1994 yılından bu yana halk dansları alanında Türkiye’deki en önemli yarışma olarak nitelendirilen Türkiye Halk Dansları Yarışması ödülleri AKM’de düzenlenen gece ile sahiplerini buldu.

Yıllardır Türkiye’nin dört bir yanında gösterdiği faaliyetler ve bıraktığı kalıcı eserlerle eğitime, sosyal ve kültürel değerlerin korunmasına katkıda bulunan Sabancı Vakfı'nın verdiği destek ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işbirliği ile gerçekleştirilen gece, finale kalan 10 grup güzel dansları ile davetlilere unutulmaz bir gece yaşattı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da yarışmacılar arasından Türkiye’nin en iyi halk dansları grupları seçildi.

Gecede konuşan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Halk Dansları, binlerce yıllık Anadolu kültürümüzün en güzel ve anlamlı göstergesidir. Biz, mutluluklarını, özel günlerini, dansla, halk danslarıyla kutlayan bir ulusuz. Bu anlamda böylesi bir etkinliğe destek olmak bizler için özel bir anlam taşıyor. Bu yarışma, ülkemizin yöresel zenginliklerini, bölge farklılıklarını ve değişik kültürleri birleştirerek yeni nesillere aktarmamızı sağlıyor" dedi.

Final gecesinde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay şunları söyledi: "İçimden sadece aşk olsun demek geliyor. Bu iş bu kadar güzel yapılır. İzlerken düşündüm ne kadar güzel bir toprağımız var. Bu topraklardan fışkıran ne kadar farklı renklerimiz var. Kol kola girmek, omuz omuza halay çekmek ve horon tepmek ne kadar yakışıyor bize. Hayatımız hep böyle güzel geçsin. Artık bizim coğrafyamızda ülkemizde düşmanlık olmasın. Bu renklere kardeşlik yakışıyor. Barış ve dayanışma bize yakışıyor" dedi.

Yöresel dansçılar sahnede bütün hünerlerini sergileyerek yarışırken seyircilerin arasında bulunan jüri üyeleri de dansçıların derecelendirmesini yaptı. 10 topluluğun gösterilerinin ardından geçen yılın birincisi seçilen Trabzon Yöresi; Tuana Sanat Gençlik ve Spor Kulübü Derneği dans grubunun gösterisi izleyenlerden büyük alkış aldı. Gösterilerin ardından sahnenin perdesi kapatıldı ve davetliler kısa bir süre bekletildikten sonra tekrar açıldı. Bütün dans grupları sahnede bir araya gelerek ellerinde Türk Bayrağı sallaması ve hep bir ağızdan 10. Yıl Marşı"nı söylemesi salondaki izleyenlerin coşkusunu artırdı. Dans gösterileri öncesinde ve sonrasında İstanbul Modern Folk Müziği Topluluğu konser verdi.