17. Türkiye Halk Dansları Yarışması
Get the Flash Player to see this player.
Tarih : 06 Haziran 2009
Yer : Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi / İstanbul

Birinci : İzmir Çiğli Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulları / İzmir Yöresi
İkinci : Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Kafkas Halk Dansları Topluluğu / Kars Yöresi
Üçüncü : Tuana Sanat Gençlik ve Spor Kulübü Derneği / Muş Yöresi

Kazananların tüm listesine ulaşmak için tıklayınız

Birinci : İzmir Çiğli Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulları / İzmir yöresi
İkinci : Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Kafkas Halk Dansları Topluluğu / Kars yöresi
Üçüncü : Tuana Sanat Gençlik ve Spor Kulübü Derneği / Muş yöresi
Dördüncü : Bakırköy Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü / Üsküp Yöresi
Beşinci : Yedirenk Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği / Kırklareli Yöresi
Bölge Ödülleri : Ege Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu - İzmir Yöresi
Tekirdağ Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği / Tekirdağ Yöresi
Yalova Turizm ve Folklor Araştırma Geliştirme Gençlik Derneği / Muğla Yöresi
Aydın İli ve İlçeleri Eğitim Kültür ve Ar-Ge Derneği Halk Oyunları Topluluğu / Aydın Yöresi
İstanbul Üsküdar Folklor Gençlik ve Spor Kulübü Derneği / Trabzon Yöresi

Geçen yıl 6 ilden 16 ekibin girdiği yarışmaya, bu yıl 36 ilden 51 halk dansları topluluğu elemelere katılnaya hak kazandı. Ön elemeler 1 Mart 2009'da Hatay - Mustafa Kemal Üniversitesi'nde, 7-8 Mart 2009 tarihlerinde Ankara - Çayyolu Tiyatrosu'nda, 21-22 Mart 2009 tarihlerinde İstanbul - Zübeyde Hanım Öğretmenevi'nde,11-12 Nisan 2009 tarihlerinde İzmir - Sabancı Kültür Merkezi'nde ve 18-19 Nisan 2009 tarihlerinde Trabzon - Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde olmak üzere toplam sonucunda 5 farklı bölgede gerçekleştirildi.

Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işbirliğiyle düzenlenen 17. Halk Dansları Yarışması’nın finali ve ödül töreni Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Türkan Sabancı ve seçkin davetlilerin katılımıyla Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde gerçekleşti.

Düzenlendiği 1994 yılından bu yana halk dansları alanında Türkiye’deki en önemli yarışma olarak nitelendirilen Türkiye Halk Dansları Yarışması final gecesinde davetliler halk danslarının en seçkin örneklerini izlemenin ayrıcalığını yaşadı.

Yıllardır Türkiye’nin dört bir yanında gösterdiği faaliyetler ve bıraktığı kalıcı eserlerle eğitime, sosyal ve kültürel değerlerin korunmasına katkıda bulunan Sabancı Vakfı'nın verdiği destek ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işbirliği ile gerçekleştirilen gece, finale kalan 5 grup güzel dansları ile davetlilere unutulmaz bir gece yaşattı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da yarışmacılar arasından Türkiye’nin en iyi halk dansları grupları seçildi.

Gecede konuşan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Bu yıl 35. kuruluş yılını kutlayan Sabancı Vakfı " Yarın Daha İyi Olmalı " sloganıyla kültür, sanat etkinliklerini, ayrılmaz bir parçası olan ve her geçen yıl daha bir coşku ile gerçekleştirdiği halk dansları yarışması ile artan bir ivmeyle sürdürüyor." dedi. Sabancı sözlerine şöyle devam etti: "Bu yıl rekor başvuru aldığımız halk dansları yarışmamızın Bu sene yarışma, daha katılımcı olması için yeniden tasarlandı. Geçtiğimiz yıl bakanımızla bir araya gelerek daha iyisini nasıl yaparız diye konuştuk, birlikte daha iyiyi arayarak sizlerle finale geldik.

Rekor sayıda başvuru aldık, 3 bölge dansı ile yarışmak şartını bir bölge dansı ile yarışmak olarak düzenledik, ayrıca üniversiteler, halk eğitim merkezleri topluluklarının da başvuru yapmasına olanak tanıdık. Geçtiğimiz yıl yarışmaya 6 ilden 16 ekip katılırken; bu yıl 36 ilden 51 topluluk, beş farklı bölgede düzenlenen elemelerde yarıştı. Bu yıl ilk defa üniversite ve halk eğitim merkezlerinden katılan ve finale kadar yükselen topluluklar var. Kazananları gönülden kutluyorum" dedi.

Final gecesinde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay şunları söyledi: "Halk oyunları, yok olmaması gereken bir gelenektir. Böyle bir etkinliği düzenledikleri ve halk oyunlarının yok olmaması için gösterdikleri çabadan ötürü Sabancı ailesine teşekkür ediyorum" dedi.

Final gecesi geçen yılın birincisi olan Çankaya Belediyesi HOY-TUR Halk Dansları Topluluğu Gençlik ve Spor Kulübü'nün Siirt yöresiyle yaptığı gösteri ile başladı. Ardından finale kalan 5 grup sırayla gösterilerini sundular. Yöresel dansçılar sahnede bütün hünerlerini sergileyerek yarışırken seyircilerin arasında bulunan jüri üyeleri de dansçıların derecelendirmesini yaptı. 5 topluluğun gösterilerinin ardından gecenin sürprizi olarak Trabzon İmece Folklor Kulübü'nün Kolbastı gösterisi izleyenlerden büyük alkış aldı. Gösterinin sonuna doğru finalde yarışan 5 grup da sahneye gelerek kolbastı grubuna katıldı. Bütün dans grupları sahnede bir araya gelerek ellerinde kırmızı beyaz mendillerini sallayarak hep bir ağızdan 10. Yıl Marşı'nı söylemesi salondaki izleyenlerin coşkusunu artırdı. Dans gösterileri öncesinde ve sonrasında İstanbul Modern Folk Müziği Topluluğu konser verdi.