Mor Sertifika Programı - 2007

Mor Sertifika Programı lise öğretmenlerine yönelik bir toplumsal cinsiyet eğitimi programıdır. 5 - 6 Temmuz 2007 tarihlerinde İstanbul’da Sabancı Üniversitesi Tuzla Kampüsü’nde gerçekleştirilen Mor Sertifika Programı’nın amacı; lise öğretmenleri arasında eleştirel toplumsal cinsiyet bakış açısını geliştirmektir. Sabancı Üniversitesi mensubu 10 öğretim görevlisi ve bir psikiyatristin sunumlarını gerçekleştirdiği Mor Sertifika Programı'na 6 proje şehrinden toplam 33 lise öğretmeni katılmıştır. Gelen öğretmenlerin tamamı Mor Sertifika Programı’nın tüm modüllerine katılarak program sonunda Mor Sertifika almaya hak kazanmışlardır.

Proje grubu, gittikleri her ilde eğitim içeriğinin uygunluğu ve ihtiyacı karşılar nitelikte olup olmadığını anlamak üzere interaktif bir yaklaşımla lise öğretmenlerine “toplumsal cinsiyete duyarlı eğitim nasıl olmalıdır?”, “Mor Sertifika Programı'nda hangi konuların ele alınmasını istiyorsunuz/gerekli görüyorsunuz?”  şeklinde sorular yöneltmiştir. Bu sayede lise öğretmenlerinin hazırlanacak sertifika programının içeriğine katkıda bulunmalarına fırsat verilmiştir.

Mor Sertifika Programı'nda eğitim verilen modüller aşağıdadır:

• Toplumsal Cinsiyet ve Feminizm
  • Matematik - Doğa Bilimlerinde Toplumsal Cinsiyet
  • Edebiyat Toplumsal Cinsiyet
  • Kadın ve Medya
  • Osmanlı Tarihi ve Toplumsal Cinsiyet
  • Ders Kitaplarında Toplumsal Cinsiyet
  • Şiddetten Ne Anlıyoruz?
  • Cinsel Taciz Atölyesi
  • Ergen Ruh Sağlığı - Kadın Ruh Sağlığı
  • Toplumsal Cinsiyet Atölye Çalışması: "Kolaylaştırma", "Teoriden Pratiğe", "Değerlendirme Anketi"

Yapılan değerlendirmelerde 2007 yılında Mor Sertifika Programı’na katılan 33 lise öğretmeni, kişisel hayatlarında ve öğretme tekniklerinde toplumsal cinsiyet bilincinin artmasıyla olan değişiklikleri dile getirmiştir. Ayrıca, Mor Sertifika'lı öğretmenler, programın son günü gerçekleştirilen "kolaylaştırma atölyesi"nde ürettikleri proje fikirlerini kendi okullarında uygulamaktadırlar.