2007 Yılı Birinci Değerlendirme Toplantısı (Şanlıurfa) - 30 Mayıs 2007
Get the Flash Player to see this player.

Birleşmiş Milletler Ortak Programı'nın 2007 yılı ilk değerlendirme toplantısı 30 Mayıs'ta Ortak Programın yürütüldüğü illerden biri olan Şanlıurfa'daki El-Ruha Otel'inde yapıldı.

Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, BM Nüfus Fonu Temsilci Vekili Tunga Tüzer, İçişleri Bakanlığı BMOP Ulusal Direktörü Mustafa Çöğgün, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu ve programın yürütüldüğü illerin valilerinin katıldığı toplantıda programın geldiği aşama, hazırlanan Yerel Eşitlik Eylem Planları ve gelecek dönemde yapılması planlanan faaliyetler değerlendirildi.

Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, Ortak Program'ın yürütüldüğü illerden birisinin de Şanlıurfa olmasından dolayı memnuniyetini dile getirerek kadının hayatta erkeklerle aynı oranda temsil edilmelerinin sağlanması gerektiğini söyledi. Vali Yavaşcan, günümüzde kadınların yüzde 19,4'ünün okuma-yazma bilmediğini, mecliste temsil oranının yüzde 4,4 olduğunu, bu oranın yerel bazda daha düşük olduğunu belirterek, bu eksiklerin giderilmesi için çok çalışılması gerektiğini ifade etti.

Projenin başlangıcından bugüne kadar kadının daha da güçlenmesi olgusunun gerçekleştiğini vurgulayan Güler Sabancı, "Kadınlar, bugün sivil toplum kuruluşlarının ve yerel yönetimlerle birlikte çalışarak sorunları ve çözümleri birlikte tartışıyor. Ortak Program kapsamında uygulanacak yerel eylem planları için hazırlanan 10 projeye Sabancı Vakfı Hibe Programı tarafından destek vereceklerini kaydeden Güler Sabancı, bugüne kadar hibe programı için 67 başvuru geldiğini belirterek şunları söyledi; Sabancı Vakfı Hibe Programı'nın esas amacı, ortak programın uygulandığı 6 ilin eylem planlarının hayata geçirilmesini sağlayacak uygulama projelerine hibe yoluyla kaynak aktarmaktır. Bir diğer amaç ise kadın dostu kentler konusunda tekrarlanabilir örnekler oluşturulması ve diğer illerde de uygulanmasına olanak sağlamaktır.

İçişleri Bakanlığı BMOP Ulusal Direktörü Mustafa Çöğgün, kadın ve erkeklerin toplumsal sorumlulukları ortak şekilde üstlenmesini kendilerine temel hedef olarak belirlediklerini ifade etti. Kadın ve kız çocuklarının sorunlarının çözümlenmesi konusunda hedefe emin adımlarla ilerlediklerini vurgulayan Çöğgün, bunun için öncelikli olarak cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması gerektiğini kaydetti. Çöğgün, "Sorunun çözümü için işbirliğine gidilmesi gerekiyor. Herkesin kadın bakış açısı oluşturması lazım. Herkesin bilinçaltına bir kadının eşi, annesi, kardeşi, kızı olduğunu yerleştirebilirsek, çözüme büyük katkı sağlamış oluruz" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Temsilci Vekili Tunga Tüzer, Türkiye'de kadın ve kız çocuklarının birçok talep ve beklenti içerisinde olduğunu vurgulayarak, kadınların yaşadığı sorunlar hakkında bilgi sahibiyiz dedi. Tüzer, "Bu sorunlara çözüm sağlamak için elimizde olanaklar var. Sabancı Vakfı'nın bu noktada uygulayacağı hibe programı çok önemli. Sabancı Vakfı yerel eylem planlarını destekleyecek. Önümüzdeki süreçte bugüne kadar yaptığımız çalışmaların, yerel eylem planlarının meyvelerini toplayacağız" şeklinde konuştu.