2007 Yılı İkinci Değerlendirme Toplantısı (İstanbul) - 13 Kasım 2007

Birleşmiş Milletler Ortak Programı'nın 2007 yılı ikinci Değerlendirme Toplantısı İstanbul Hilton Oteli’nde Gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Şahabettin Harput ve Birleşmiş Milletler  Kalkınma Grubu ve Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş birer konuşma yaptılar.

"Kadın Dostu Kentler" yaratmak için 6 ilde (İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Trabzon ve Van) pilot uygulaması yürütülen Ortak Program kapsamında hazırlanan Yerel Eşitlik Eylem Planları ve kaydedilen gelişmelerin ele alındığı Değerlendirme Toplantısı'na, programa dahil olan illerin valileri, belediye başkanları, kadın kuruluşlarının temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Sabancı Vakfı, Ortak Program'a sadece maddi destek vermekle kalmıyor, programın yürütülmesindeki süreçlerde ve karar mekanizmalarında da yer alıyor" dedi. En son değerlendirme toplantısını 2007 yılının Haziran ayında Şanlıurfa'da yaptıklarını anlatan Sabancı, ortak programın başlangıcından bugüne kadar geçen süreçte her ilin kendine özgü konu ve önceliklerini içeren Yerel Eşitlik Eylem Planlarının hazırlandığını belirtti. Güler Sabancı, bu planların hayata geçirilmesi için Sabancı Vakfı Hibe Programını başlattıklarını, 2007 yılında hibe programına 67 başvuru olduğunu, bunlardan 11 projeye hibe verildiğini dile getirdi.

Uygulanacak projelerden birinin Kars’ta 2009 yerel seçimlerinde kadınların aday olmalarını hedeflediğini, diğer projenin Şanlıurfa'da mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kadın ve kız çocuklarına sağlık hizmetleri verilmesine yönelik olduğunu dile getiren Sabancı, bir diğer projenin de Trabzon'da görme engelli çocuğu olan annelere eğitim verilmesini kapsadığını kaydetti. Güler Sabancı, ayrıca Sabancı Üniversitesi tarafından 33 lise öğretmenine kadın hakları konusunda 3 günlük eğitim verildiğini ve eğitim sonunda katılan tüm öğretmenlerin "Mor Sertifika" almaya hak kazandığını belirtti.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı, Kemal Derviş, "Bürokrasilerde, Örgütlerde kadının daha güçlü olarak var olduğu yerlerde daha şeffaf bir yönetim ve daha az yolsuzluk olduğunu, 70 ülkeyi aşan bir çalışma sayesinde öğrendik. Bu illa ki kadın her zaman daha dürüsttür anlamına gelmiyor. Ama kadınlı erkekli eşitliğe dayalı ortamlarda dürüstlüğe de daha önem verildiğini, insanların daha düzgün davranışlarda bulunduğunu ve birbirlerini daha iyi denetlediğini görüyoruz" dedi.

Kentleri eşitlikçi kadın dostu kent haline getirmenin tek yolunun, siyasi irade ve kararlılığa yeterli kaynak, insan kaynağı ve mali kaynak tahsisinin eşlik etmesi olduğunu söyleyen Derviş, "Ayrıca iyi işleyen bir izleme mekanizmasının kurulması da gereklidir. Taraflar arasındaki diyaloğun geliştirilip güçlendirilmesi, kadın dostu kente ulaşma sürecine katkı sağlayacak önemli unsurlardandır" dedi.

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Şahabettin Harput da, Türkiye'de kadına yönelik politikalarda yaşanan en önemli değişimlerden birinin 2004 yılında anayasadaki genel eşitlik tanımının değiştirilmesi olduğuna işaret etti. Bu değişiklikle devletin kadınla erkeğin her alanda eşit haklara ve imkanlara kavuşması için düzenlemeler yapmak ve gerekli tedbirleri almakla yükümlü kılındığını hatırlatan Harput, bu süreçte önemli yasal düzenlemeler yapıldığını anlattı.

Harput, BM ile yürütülen ortak programın "Mutlu birey, huzurlu toplum" hedefine ulaşılmadaki önemli aşamalardan biri olduğuna dikkat çekerek, programın hedefinin ulusal ve yerel düzeyde kadın-erkek eşitliğini gerçekleştirmek, kadın ve kız çocuklarının ihtiyaçlarına yönelik yerel hizmet modelleri geliştirmek olduğunu kaydetti.