Mor Sertifika Programı - 2008

Birleşmiş Milletler “Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi” Ortak Programı (BMOP) bünyesinde, Sabancı Üniversitesi tarafından 30 Haziran - 4 Temmuz 2008 tarihleri arasında “Mor Sertifika Programı”nın ikincisi düzenlenmiştir. Mor Sertifika Programı, BMOP kapsamındaki altı ildeki (İzmir, Kars, Nevşehir, Trabzon, Van ve Şanlıurfa) çeşitli liselerden 51 öğretmenin katılımıyla İstanbul’da, Sabancı Üniversitesi Kampüsü’nde gerçekleştirilmiştir.

6 proje ilindeki liselerde 2. Mor Sertifika Programı için yapılan çağrıya gelen toplam 284 başvuru Sabancı Üniversitesi proje grubundan oluşan akademisyenler tarafından incelenmiş ve 51 öğretmene programa katılım için olumlu yanıt verilmiştir.

2. Mor Sertifika Programı’nın içeriği Sabancı Üniversitesi akademisyenleri ve proje illerinden katılan akademisyenlerden oluşan 32 kişilik bir eğitim kadrosu tarafından sunulmuştur. Atölye çalışmaları, paneller, film gösterimleri, sunumlar ve yuvarlak masa oturumları gibi çok çeşitli eğitim tekniklerinin kullanıldığı 2. Mor Sertifika Programı'nda yer alan konuların başlıkları aşağıda belirtilmiştir:

• Toplumsal Cinsiyet ve Feminizm
  • Matematik ve Doğa Bilimlerinde Toplumsal Cinsiyet
  • Edebiyatta Toplumsal Cinsiyet
  • Lise Tarih Kitapları ve Toplumsal Cinsiyet
  • Teoriden Pratiğe: Toplumsal Cinsiyet Uygulama Atölyesi
  • Ergen Ruh Sağlığı Atölyesi
  • Cinsel Taciz Atölyesi
  • Osmanlı’da Doğum Kontrolü ve Kürtaj
  • Türk Edebiyatında Kadın Edebiyatçılar
  • Şehir Planlaması, Kentsel Tasarım ve Toplumsal Cinsiyet Atölyesi
  • Ders Kitaplarında Toplumsal Cinsiyet
  • MEB Faaliyetleri ve Uygulamalarının Eğitimde Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Açısından Değerlendirilmesi
  • Ekonomik Hayata Katılım ve Toplumsal Cinsiyet
  • Sağlık ve Toplumsal Cinsiyet
  • Kadınların Siyasete Katılımı
  • Kırsal Alanda Kadınlar ve Toplumsal Cinsiyet
  • Kamusal Alanda Toplumsal Cinsiyet
  • Kadına Yönelik Şiddet ve Toplumsal Cinsiyet
  • Yuvarlak Masa “Toplumsal Cinsiyet ve Medya”

Programın sonunda yapılan değerlendirmede, katılımcılar, Mor Sertifika Programı'nın “analiz yapabilen, sorgulayan, proje üretebilen, ilerici” öğretmenler yetiştirmek için çok önemli bir program olduğunu, toplumsal cinsiyet konusundaki farkındalıklarının artması ile kişisel ve sosyal sorumluluk anlamında daha etkin roller üstlenmelerinin kaçınılmaz olduğunu belirtmişlerdir. Mor Sertifikalı öğretmenlerin birbirleriyle paylaşımda bulunmaları amacıyla bir e-grup oluşturulmuştur.