2008 Kadın Örgütlerinin Deneyim Paylaşımı Toplantısı (Ankara) - 14/15 Nisan

Birleşmiş Milletler Ortak Programı kapsamında 14-15 Nisan 2008 tarihlerinde Ankara’da Kadın Örgütlerinin Deneyim Paylaşımı Toplantısı gerçekleştirildi. BMOP ve KADER Ankara Şubesi işbirliği ile gerçekleştirilen ve ulusal/yerel kadın örgütlerinin Ortak Program süresince yaşadıkları deneyimleri paylaşmaları amacı ile düzenlenen toplantıya 66 kişi katıldı.

Peer Sieben (Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu), Yıldız Tokman (KADER),  Mustafa Çöğgün (İçişleri Bakanlığı) ve Hülya Adak’ın (Sabancı Üniversitesi) açılış konuşmalarını takip eden  toplantıda aşağıdaki konular tartışıldı:

• Ortak Program’da Kadın Örgütlerinin Önemi
  • YEEP’larında Kadın Örgütlerinin Rolü
  • İl YEEP’larının kısa tanıtımı
  • Kadın Örgütlerinin gündemi
  • Kadın Örgütlerinin birlikte hareket etme deneyimi
  • Kadın Örgütlerinin merkezi ve yerel yönetimlerle ilişkileri

Toplantının ikinci bölümünde gerçekleştirilen atölye çalışmalarında ise aşağıdaki konular tartışıldı:YEEP’larının hayata geçirilmesi ve sürdürülebilirliği

• Yerel Yönetimlerle ilişkiler
  • Kadın Dostu Kent Kriterleri

Toplantıdan çıkan bazı genel yorumlar aşağıdaki gibidir:

• BMOP iyi bir şekilde yapılandırılmış ve aktif bir programdır
  • BMOP’un illerdeki çalışmaları, ulusal kadın örgütlerine Program illerinde kendi spesifik programlarını uygulamak için uygun bir ortam sağlamıştır
  • BMOP yerel kadın örgütlerinin kapasitesini geliştirmek konusunda başarılı olmuştur
  • Sabancı Vakfı Hibe Programı, YEEP’lerin uygulanması ve yerel kadın örgütlerinin geliştirilmesine destek olmuştur
  • Sabancı Üniversitesi’nin lise öğretmenlerine yönelik toplumsal cinisyet eşitliği farkındalik yaratma programı yerel kadın örgütlerinin beğenisini kazanmıştır
  • Kadın örgütlerinin başlıca kaygısı, YEEP’lerin uygulanması için yeterli siyasi iradenin var olup olmadığı konusunda odaklanmıştır
  • Kadın örgütlerinin, özellikle de zayıf olanların, bağımsız konumlarını koruma çerçevesinde  kamu otoriteleriyle yaşadıkları zorluklar vurgulanmıştır
  • Kadın dostu kent kriterleri, çok kolay ve rahat erişilebilir kriterler olmamalıdır
  • Kadın dostu kentleri  seçme hakkı ve kolaylığı uygulama illerinde faaliyet gösteren kadın  örgütlerinin ve kadınların olmalıdır.