2008 Yılı Birinci Değerlendirme Toplantısı (Kars) - 13 Haziran 2008
Get the Flash Player to see this player.

Birleşmiş Milletler Ortak Programı'nın 2008 yılı ilk Değerlendirme Toplantısı Kars Devlet Su İşleri Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Temsilcisi Peer Sieben, BM Daimi Koordinatörü Mahmoud Ayub ve programın yürütüldüğü illerin valilerinin katıldığı toplantıda Program ortakları Programa ilişkin gelişmelere değinip, desteklerini yinelediler.

Toplantının açılış konuşmalari Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden ve Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından yapıldı. Böyle bir programda yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek  eğitimli bir toplum olmayı hedeflediklerini ve Kars’ın bütün kurum ve kuruluşlarıyla kadın dostu kent olma iddiasında olduğunu belirttiler.Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Vakfı olarak Ortak Programın ortağı olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, “demokrasilerde toplumu daha ileriye götürmek için birlikte hareket etmeyi, birlikte çalışabilmeyi öğrenmemiz lazım, Program bu anlamda da çok öğretileri olan bir Program oldu” dedi. Sabancı, Hibe Programına yapılan proje başvurularındaki artışın sevindirici olduğunu, hibe programı uygulamasına önümüzdeki senelerde de devam edeceklerini vurguladı. Sabancı, Ortak Program kapsamında altı İlde yürütülen 'Mor Sertifika Programı’ ile 823 lise öğretmenine ulaşıldıldığını belirterek, “kadınlarımız ve kız çocuklarımızın insan hakları konusunda bilgilendirilmesi için öğretmenlerimize eğitim verildi. 33 öğretmenimiz üniversitede daha uzun bir eğitimden geçtiler. Bu yıl 50 öğretmen Sabancı Üniversitesi'ne gelecek. Mor Sertifika Programını kartopu gibi büyütmek istiyoruz” dedi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay “Kadın ve kız çocuklarının hakları konusunda farkındalık oluşturacak her çalışmaya katkı vermeye hazırız. Kadın erkek eşitliğini sağlamaya yönelik olarak çok önemli çalışmalar yapmaktayız, bunlardan sonuncusu kadınların istihdamını artırmaya yöneliktir. Kadın istihdam edecek işyerlerinde kadın çalışanın sigorta primi işveren katkı payının işsizlik fonundan karşılanacaktır. Türk Ceza Yasası ile getirilen düzenlemeler ile TBMM’de kurulan Töre ve Namus Cinayetlerini Araştırma Komisyonu ve bu Komisyonun çalışması sonucunda çıkarılan Başbakanlık Genelgesinin (2006/17) kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda önemli iyileşmelerin sağlanmasında katkıda bulunmuştur” dedi.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Temsilcisi Peer Sieben, Ortak Programın Türkiye’deki tüm BM Kuruluşları tarafından desteklendiğini; ayrıca kamu, sivil toplum, özel sektör ve uluslararası kuruluşlar ortaklığı olması sebebiyle de örnek olduğunu belirtti. Sieben, kadının kalkınmaya katılımı ve kadın hakları konusunun sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada önemli bir sorun olmaya devam ettiğini söyledi. 20 yıl öncesine göre kadının durumunun güçlendiğini ifade eden Sieben, ancak daha alınacak çok yol olduğunu vurguladı. Sieben bir kentin ancak; kentte yaşayan herkesin ekonomik, sosyal ve siyasi fırsatlardan eşit biçimde yararlanması, hayatlarını doğrudan etkileyen planlama ve yönetim süreçlerinde kadınların görüşlerinin dikkate alınması ve yerel karar alma süreçlerine tam ve eşit katılımlarının sağlanmasıyla ‘kadın dostu’ olabileceğini ifade etti.

BM Daimi Koordinatörü Mahmoud Ayub ise konuşmasında, Ortak Programı, kadın ve kız çocuklarının insan haklarının korunması ve geliştirilmesini amaçlayan en kapsamlı girişim olarak tanımladı. Ayub, Ortak Programın kamu, sivil toplum, özel sektör arasındaki güçlü işbirliğinin bir sonucu olduğunu ve yerel ortakları toplumsal dönüşümü sağlayacak temel aktörler olarak tanımladığını ifade etti. Çok yoğun bir kapasite geliştirme çalışmasından sonra, yerel sorunlara yerel çözümler öneren ve 6 ilde hazırlanmış olan Yerel Eşitlik Eylem Planlarının hayata geçirilmesinin önemini vurgulayan Ayub, sözlerini Ortak Programın içinde yer alan İçişleri Bakanlığı, Sabancı Vakfı, kadın kuruluşları ile Ortak Programa mali destek sağlayan Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İngiltere, İsveç, İsviçre, Kanada ve Norveç Büyükelçiliklerine teşekkür ederek bitirdi.

Öğleden sonra Programın gözden geçirme ve değerlendirme toplantısı yapıldı.Toplantının bu bölümünde, katılımcılara geçmiş altı aylık faaliyetlerin aktarıldığı bir faaliyet raporu dağıtıldı.