Mor Sertifika Programı - 2010
Mor Sertifika Programı - 2010 Mor Sertifika Programı - 2010 Mor Sertifika Programı - 2010 Mor Sertifika Programı - 2010

“Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi” Ortak Programı bünyesinde, Sabancı Üniversitesi tarafından düzenlenen Mor Sertifika Programı’nın 4’üncüsü 29 Haziran - 3 Temmuz 2010 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Açılış toplantısı ve ilk dersi 29 Haziran 2010’da Milli Eğitim Bakanlığı Hizmetiçi Eğitim Dairesi Başkanı Ahmet Fikret Bayraklı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Muammer Yıldız, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi Rektörü Sayın Nihat Berker’in katılımıyla Sabancı Center’da düzenlendi.

Mor Sertifika Programı’nın açılış konuşmasını yapan Sabancı Üniversitesi ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler SabancıBu yıl eğitim alacak 54 öğretmen ile Mor Sertifika Programı kapsamında toplam 1553 lise öğretmenine ulaşmış olacağız. Mor Sertifikalı öğretmenler toplumsal cinsiyet sorununa daha duyarlılar ve konuyu öğrencilerine daha bilinçli bir şekilde aktarıyorlar. Ayrıca, çarpan etkisiyle binlerce öğrenci ve velisi de bu konuda bilinçlendiriliyor.Öğretmenlerimiz de bunun farkında olduğu için koşarak Mor Sertifika Programı'na geliyorlar” dedi.

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker konferansta yaptığı konuşmada  “Eğitimcinin eğitimi” yoluyla nihai olarak öğrencilere ulaşacağız ve ulaştığımız her bir öğrenciyle; toplumsal cinsiyet farkındalığı ve duyarlılığı kazanmış, toplumsal cinsiyet eşitliğini özümsemiş ve bunun için çaba gösteren genç bir nüfus oluşturmak yolunda kayda değer bir başlangıcın temellerini atıyoruz” dedi.

Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın ve kız çocuklarının insan hakları gibi konular üzerinde durulan Program, BMOP kapsamındaki altı ilden (İzmir, Kars, Nevşehir, Trabzon, Van ve Şanlıurfa) ve İstanbul’dan 53 lise öğretmeninin katılımıyla Sabancı Üniversitesi Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

4. Mor Sertifika Programı’nda yer alan konu başlıkları aşağıda belirtilmiştir:

• Toplumsal Cinsiyet ve Feminizm
  • Teoriden Pratiğe: Eğitimde Cinsiyet Eşitliği Uygulama Atölyesi
  • Şiddeti Konuşalım: Şiddet, Cinsel Şiddet ve Şiddetin Ruh Sağlığına Etkisi Atölyesi
  • Kadınlara ve Çocuklara Yönelik Şiddet ve Taciz
  • Kadına Yönelik Şiddet ve Hukuk
  • Cinsel Taciz Atölyesi
  • Kadına Yönelik Şiddet ve Hukuk
  • Matematik, Doğa Bilimleri ve Toplumsal Cinsiyet
  • Toplumsal Cinsiyet ve Edebiyat
  • Feminist Tarih Yazımı
  • Sağlıkta ve Hastalıkta Kadın Olmak: Tıp Alanındaki Cinsiyetçi Bakış Açısı
  • “Eğitimde İyi Örnekler” “Eğitim Hakkı ve Eğitimde Haklar”
  • Ders Kitaplarında Toplumsal Cinsiyet Atölyesi
  • Toplumsal Cinsiyet ve Medya
  • Kadınların Bilgiyle İlişkisi
  • Ergen Ruh Sağlığı ve Toplumsal Cinsiyet
  • Ders Kitapları ve Kadın
  • Toplumsal Cinsiyet ve Tabu Roller
  • Toplumsal Cinsiyet ve Psikoloji

Mor Sertifika Programı Etkinlikleri (Şubat - Temmuz 2010)

Tarih Faaliyet
23 Şubat - 22 Mayıs 2010 3 İlde "Toplumsal Cinsiyete Giriş" Atölye Çalışmaları
23 Şubat - 22 Mayıs 2010 tarihleri arasında 3 ilde lise öğretmenlerine yönelik “Toplumsal Cinsiyete Giriş” konulu atölye çalışmaları düzenlenmiştir. İzmir, Şanlıurfa ve Van’da gerçekleştirilen atölye çalışmalarında toplumsal cinsiyet bilinci oluşturmayı amaçlayan oyunlara, eleştirel bakış açısıyla metin ve fotoğraflarda cinsiyet analizi gibi etkinliklere de yer verilmiştir. İllerde Mor Sertifika Programı katılımcısı öğretmenlerle takip toplantıları da organize edilmiştir. Toplantılara toplam 188 lise öğretmeni katılmıştır.
8 Mart 2010 8 Mart Dünya Kadılar Günü Paneline Katılım
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Ataşehir Zübeyde Hanım Öğretmenevi’nde 8 Mart 2010’da kadının insan hakları konulu panel düzenlendi. İstanbul’daki tüm lise müdürlerinin ve İlçe Milli Eğitim Müdürlerinin katıldığı panelde Mor Sertifika Programı’ndan Ayşe Yüksel, Mor Sertifika Programı’nın hedefleri, işleyişi ve faaliyetleri ile ilgili bir sunum yaptı.
29 Mart 2010 Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Forumu Kuruldu
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Forumu’nun açılış toplantısı Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker ve 70 Sabancı Üniversitesi çalışanı ile öğrencilerinin katılımıyla 29 Mart 2010’da gerçekleştirildi. Forumun amacı toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmalarına ilgi gösteren Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri, üniversite personeli ve öğrencilerine ortak çalışma ve tartışma platformu sunmaktır. Detaylı bilgi için: http://genderforum.sabanciuniv.edu
17 Nisan 2010 "Eğitim Alanında En İyi Örnekler Konferansı"nda Atölye Çalışması
Eğitim Reformu Girişimi tarafından her yıl düzenlenen eğitim alanındaki yenilikçi yöntemlere ilişkin konferans 17 Nisan 2010 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Ağırlıklı olarak alternatif öğretim modelleri üzerinde durulan konferansta, Sabancı Üniversitesi, Mor Sertifika Programı’ndan Ayşe Yüksel ve Olcay Özer’in kolaylaştırıcılığını yaptığı “Toplumsal Cinsiyet” konulu atölye çalışması gerçekleştirilmiştir.
29 Haziran - 3 Temmuz 2010 4. Mor Sertifika Programı
Sabancı Üniversitesi’nin yürüttüğü Mor Sertifika Programı’nın dördüncüsü 29 Haziran - 3 Temmuz 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Altı ilden (İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Trabzon ve Van) 53 lise öğretmeni ile İzmir, Şanlıurfa ve Van’dan 3 Eşitlik Birimi Temsilcisinin katılımıyla 2007’den bu yana toplam 206 lise öğretmeni Mor Sertifika almaya hak kazanmıştır.