Mor Sertifika Programı - 2013
Mor Sertifika Programı - 2013 Mor Sertifika Programı - 2013

Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı’nın bileşeni olan Mor Sertifika Programı (MSP) 24 – 29 Haziran 2013 tarihleri arasında Sabancı Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiştir. Programa altı ilden (Aydın, Eskişehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri ve Kocaeli) başvuran 106 öğretmen arasından 47 öğretmen davet edilmiştir. Davet edilen 47 öğretmen beş gün süresince programa devam ederek, sertifikalarını almaya hak kazanmışlardır. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’nın görevlendirdiği bir uzman Mor Sertifika Programı’nın tüm oturumlarına gözlemci olarak katılmış; programı hem işleyişi hem de öğretmenlerdeki toplumsal cinsiyet farkındalık artışı üzerinden değerlendirmiştir.

Mor Sertifika Programı’nın Sabancı Üniversitesi kampüsünde yapılan açılış törenine Sabancı Üniversitesi’ni temsilen Rektör Nihat Berker, Milli Eğitim Bakanlığı adına Projeler ve Araştırma Program Sorumlusu Ahmet Sabancı ve Sabancı Vakfı Programlar ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Rana Kotan katılmıştır.

Mor Sertifika Programı’nın eğitim modülleri kalıplaşmış toplumsal cinsiyet rolleri, önyargılar ve toplum içerisindeki ayrımcılık yaratan toplumsal cinsiyet söylemleri ile mücadele edebilme yöntemlerini öğretmenlere kazandırmayı amaçlamış, aynı zamanda da öğretmenlerin bu kazanımları hem öğrencilerine aktarabilmesi, hem de birer rol model olabilmesi amaçlanmıştır.  Mor Sertifika Programı modülleri ders sonrası gerçekleştirilen film gösterimleri, okuma tiyatrosu ve tartışma grupları ile desteklenmiştir.

24 – 29 Haziran 2013 tarihleri arasında uygulanan Mor Sertifika Programı’nda yer alan modüller şunlardır:

• Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Hareketi
  • Toplumsal Cinsiyet ve Medya
  • Ders Kitaplarında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
  • Sosyal Bilimler ve Toplumsal Cinsiyet
  • Toplumsal Cinsiyet ve Psikoloji
  • Yaratıcı Yazma Atölyesi
  • Edebiyat ve Toplumsal Cinsiyet
  • Yedi Cücesi Olmayan Pamuk Prenses”: Masalları Yeniden Yazmak
  • Tarih Ders Kitapları ve Toplumsal Cinsiyet
  • Din ve Toplumsal Cinsiyet
  • Beden, Sağlık ve Toplumsal Cinsiyet
  • Şiddeti Konuşalım: Şiddet, Cinsel Şiddet ve Şiddetin Ruh Sağlığına Etkisi
  • Toplumsal Cinsiyet ve Tabu Roller
  • Matematik, Doğa Bilimleri ve Toplumsal Cinsiyet
  • Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Bağlamında Kalıpyargılar, Önyargılar ve Ayrımcılık
  • Hukuk ve Toplumsal Cinsiyet
  • Ekonomik, Politik ve Bireysel Güçlenme: Sivil Toplum Deneyimleri Paneli
  • Kolaylaştırma Atölyesi

Sabancı Üniversitesi Minerva Palas’ta  gerçekleşen Kapanış ve Sertifika Töreni öncesi katılımcı öğretmenlerle Mor Sertifika Programı değerlendirme oturumu gerçekleştirilerek, öğretmenlerin program ile ilgili görüşleri, kazanımları, programda faydalı buldukları veya zorlandıkları konular kayıt altına alınmıştır. Bu değerlendirmelerden elde edilen sonuçlar hem daha sonra gerçekleştirilecek Mor Sertifika Programları’nın yapılandırılması sırasında, hem de illerde gerçekleştirilecek takip ve süpervizyon toplantılarında kullanılacaktır.

2013 Yılı Mor Sertifika Programı Etkinlikleri

(Aydın, Eskişehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri ve Kocaeli olmak üzere 6 ilde yürütülmüştür)

Tarih

Faaliyet

18 Mart - 29 Mayıs 2013

6 İlde "Yerel Eğitim ve Tanıtım Toplantıları”
18 Mart - 29 Mayıs 2013 tarihleri arasında 6 ilde lise öğretmenlerine yönelik "Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi" yerel eğitim ve tanıtım toplantıları düzenlenmiştir. Sabancı Üniversitesi akademisyenleri 6 ilde gerçekleştirilen toplantılarda toplumsal cinsiyet bilinci oluşturmayı amaçlayan çalışmalarla temel kavramları irdelemiş; görsel ve yazılı medya materyalleri ile cinsiyet analizi gibi örnek etkinliklere de bu çalışmalarda yer vermiştir. Ayrıca Haziran ayında gerçekleştirilecek Mor Sertifika Programı’nın tanıtımı yapılmış, amaçları aktarılmış ve öğretmenler programa davet edilmiştir. 6 ilde toplam 240 lise öğretmeni bu çalışmalara katılmıştır.

24 - 29 Haziran 2013

2013 Mor Sertifika Programı

24 Haziran – 29 Haziran 2013 tarihleri arasında Sabancı Üniversitesi Kampüsü’nde gerçekleştirilmiştir. Programa altı ilden başvuran 106 öğretmen arasından 47 öğretmen davet edilmiştir. Davet edilen 47 öğretmen beş gün süresince programa devam ederek, sertifikalarını almaya hak kazanmışlardır.

3 Ekim - 15 Kasım 2013

6 ilde “Hatırlatma ve Süpervizyon Toplantıları”

Mor Sertifika Programı’nın nihai amaçlarından biri Mor Sertifikalı öğretmenlerin illerinde toplumsal cinsiyet farkındalığı odaklı projeler geliştirmesini sağlamaktır. Bu bağlamda yeni öğretim yılının başlaması ile 6 proje iline Sabancı Üniversitesi akademisyenleri ile ziyaretler gerçekleştirilmiş ve “Mor Sertifika Programı’nda Neler Konuşmuştuk Hatırlayalım” ve “Şimdi Siz İllerinizde Neler Yapabilirsiniz?” başlıkları altında öğretmenlerle proje oluşturmalarını hedefleyen beyin fırtınası çalışmaları yapılmıştır. Hatırlatma ve süpervizyon toplantılarına BMOP kapsamında o ilde hibe alan STK temsilcileri; öğretmenlerle işbirliği yapmalarını sağlamak için projelerini, proje yazım süreçlerini aktarmak üzere davet edilmiştir.

Aralık 2013 - Ocak 2014

6 ilde “Takip Toplantıları”

Süpervizyon toplantılarının ardından proje çalışmalarına başlayan Mor Sertifikalı öğretmenler ile illerinde buluşularak, projeleri konusunda onlara geri bildirimler verilmiştir. Karşılaştıkları engellerin aşılması için kolaylaştırıcılık sağlanmış ve toplumsal cinsiyet farkındalığını yaygınlaştırmaları ve projelerini başarı ile tamamlamaları için kullanabilecekleri farklı stratejiler tartışılmıştır.