Mor Sertifika Programı - 2014
Mor Sertifika Programı - 2014 Mor Sertifika Programı - 2014

Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı’nın bileşeni olan Mor Sertifika Programı (MSP) 22 – 27 Haziran 2014 tarihleri arasında Sabancı Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiştir. Programa beş ilden (Çanakkale, Edirne, Erzincan, Kastamonu ve Ordu) başvuran 41 lise öğretmeninin tamamı davet edilmiştir. Beş gün süresince programa devam eden 38 öğretmen, Mor Sertifika almaya hak kazanmışlardır.

Mor Sertifika Programı’nın Sabancı Üniversitesi Sinema Salonu’nda gerçekleşen Açılış Töreni'nde sırasıyla Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sibel Irzık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Statü Daire Başkanı Zeynep Göknil Şanal, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Araştırma, Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı İlkay Aydın ve Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan konuşma yapmıştır.

Mor Sertifika Programı’nın eğitim modülleri kalıplaşmış toplumsal cinsiyet rolleri, önyargılar ve toplum içerisindeki ayrımcılık yaratan toplumsal cinsiyet söylemleri ile mücadele edebilme yöntemlerini öğretmenlere kazandırmayı amaçlamış, aynı zamanda da öğretmenlerin bu kazanımları hem öğrencilerine aktarabilmesi, hem de birer rol model olabilmesi amaçlanmıştır.  Mor Sertifika Programı modülleri ders sonrası gerçekleştirilen film gösterimleri, okuma tiyatrosu ve tartışma grupları ile desteklenmiştir.

22 - 27 Haziran 2014 tarihleri arasında uygulanan Mor Sertifika Programı’nda yer alan modüller ve atölyeler şunlardır:

Eğitim Modülleri

• “Masum, Fettan, Küstah” Film Gösterimi
  • Yeniden Yazma Etkinleri
  • “Benim Çocuğum” Film Gösterimi
  • Şiddeti Konuşalım: Şiddet, Cinsel Şiddet ve Şiddetin Ruh Sağlığına Etkisi Atölyesi
  • Cinsel Taciz Atölyesi Vaka Çalışması
  • “İşte Böyle Güzelim” Okuma Tiyatrosu
  • Kolaylaştırma Atölyesi
  • “Oyun” Film Gösterimi

Minerva Palas’ta gerçekleşen Kapanış ve Sertifika Töreni’nde 5 günlük Mor Sertifika Programı’na katılan 38 öğretmene sertifikaları verilmiştir. Sertifika Töreni öncesi öğretmenlerle Mor Sertifika Programı değerlendirme oturumu gerçekleştirilmiştir. Katılan öğretmenlerin program ile ilgili görüşleri, kazanımları, programda faydalı buldukları veya zorlandıkları konular kayıt altına alınmıştır. Bu değerlendirmelerden elde edilen sonuçlar “Hatırlatma ve Süpervizyon” toplantıları ve “Takip Toplantıları”na yol göstermiştir.

2014 Yılı Mor Sertifika Programı Etkinlikleri

(Çanakkale, Edirne, Erzincan, Kastamonu ve Ordu olmak üzere 5 ilde yürütülmüştür)

Tarih

Faaliyet

22 Nisan - 2 Mayıs 2014

5 İlde "Yerel Eğitim ve Tanıtım Toplantıları”
Toplantılara toplam 208 lise öğretmeni katılmıştır.

Toplantıların Amacı:

• Toplumsal cinsiyet bilinci oluşturma çalışmalarıyla temel kavramları irdelemek
  • Görsel ve yazılı medya materyalleri ile cinsiyet analizi gibi örnek etkinlikler düzenlemek
  • Mor Sertifika Programı’nın tanıtımının yapılması, amaçlarının aktarılması ve öğretmenlerin programa davet edilmesi

22 - 27 Haziran 2014

2014 Mor Sertifika Programı

• 22 - 27 Haziran 2014 tarihleri arasında Sabancı Üniversitesi Kampüsü’nde gerçekleştirilmiştir.
  • 5 ilden 41 lise öğretmeni programa katılmıştır. 5 günlük program sonunda 38 öğretmen sertifika almaya hak kazanmıştır.

16 - 31 Ekim 2014

5 ilde “Hatırlatma ve Süpervizyon Toplantıları”

Toplantılara toplam 36 lise öğretmeni katılmıştır.

Toplantıların Amacı ve Kapsamı:

• Mor Sertifikalı öğretmenlerin illerinde toplumsal cinsiyet farkındalığı odaklı projeler geliştirmesini sağlamak
  • "Mor Sertifika Programı’nda Neler Konuşmuştuk Hatırlayalım” ve “Şimdi Siz İllerinizde Neler Yapabilirsiniz?” başlıkları altında öğretmenlerin proje oluşturmalarını hedefleyen beyin fırtınası çalışmaları
  • BMOP kapsamında o ilde hibe alan STK temsilcilerinin öğretmenlerle işbirliği yapmalarını sağlamak için proje sunumları

24 Aralık 2014 - 21 Ocak 2015

5 ilde “Takip Toplantıları”

Toplantıların Amacı:

• Proje çalışmalarına başlayan Mor Sertifikalı öğretmenlere projeleri ile ilgili geri bildirimler verilmesi
  • Öğretmenlerin karşılaştıkları engellerin aşılması için kolaylaştırıcılık, toplumsal cinsiyet farkındalığını yaygınlaştırma ve projelerini başarı ile tamamlamaları için kullanabilecekleri stratejilerin tartışılması