Adnan Çelik (Sezon 01 - Bölüm 26)
Get the Flash Player to see this player.

Haftanın Fark Yaratanı; Diyarbakırlı Gençlerin Hayata Bakışını Değiştiren Adnan Çelik

Sabancı Vakfı'nın katkılarıyla hayata geçen ''Fark Yaratanlar'' programının 11 Nisan 2010 tarihindeki konuğu, Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde öğretmenlik yapan ve gerçekleştirdiği projelerle gençlerin yeteneklerini keşfetmelerini sağlayarak fark yaratan Adnan Çelik.

Adnan Çelik, kendini Diyarbakırlı gençlerin topluma kazandırılmasına adayan ve hayata bakış açılarının olumlu yönde gelişmesi için çaba harcayan bir ilköğretim okulu öğretmeni.

Adnan Çelik görev yaptığı beş seneye birçok proje, eğitim, festival, kitap yazarlığı ve yerel site editörlüğü sığdırmayı başardı. Çelik, Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde gençlerin, terör nedeniyle yaşadığı tahribatın yaşamlarını olumsuz yönde etkilemesini engellemek üzere girişimlere başladı.

Çalışmalarıyla, gençlerin aktif enerjisinin toplumsal faydaya dönüşmesini ve bölgedeki hareketin hızlanmasını amaçlayan Çelik, Kulp'ta başta Kulp Gençlik Girişimi olmak üzere Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) gibi pek çok sivil toplum kuruluşunun projelerine destek veriyor. Çelik ayrıca TOG'un ilk üniversite dışı yerel örgütlenmesi "Kulp TOG"u kurdu. Öğretmenlik yaptığı okulda çevre bilincini arttırmaya yönelik "Eko-okullar" ve "Yeşil Kutu", gençler arasındaki şiddetin barışçıl bir temelde çözülmesine yönelik "Akran Arabuluculuk" projelerini yürüttü. Türkiye'deki koza üretiminin yarısından fazlasını karşılayan Kulp'ta geçen sene ilki yapılan Kulp 1. Koza ve Kültür Festivali'nin de fikir öncüsü oldu.

Adnan Çelik'in kurulmasına öncülük ettiği "Kulp TOG"un üye sayısı bugün 200'ü aşmış durumda. "Arabuluculuk" projesi, Eğitim Reformu Girişimi ve Sabancı Üniversitesi'nin düzenlediği "Eğitimde İyi Örnekler" konferansına "iyi örnek" olarak seçildi. 2009 yazında Boğaziçi Üniversitesi Barış Eğitimi Merkezi ile birlikte düzenlenen ve proje koordinatörlüğünü Çelik'in yaptığı "Barış Bireyde Başlar" dönemsel yaz projesi kapsamında yaklaşık 100 çocuk barış eğitimi temalı çeşitli atölyelere katıldı.