Ayşegül Güzel (Sezon 03 - Bölüm 10)
Get the Flash Player to see this player.

Para Yerine Zamanın Kullanıldığı Banka: “Zumbara”

Fark Yaratanlar programının 9 Mart 2012 tarihindeki konuğu, dünyada 33 ülkede uygulanan zaman bankası sistemini, Zumbara adıyla Türkiye’de ilk kez hayata geçiren Ayşegül Güzel.

Türkiye’nin ilk zaman bankası girişimi Zumbara’yı kuran Ayşegül Güzel, başlattığı alternatif ekonomi hareketi ile fark yaratıyor. İspanya’nın Barselona şehrinde zaman bankasını keşfeden ve Türkiye’de uygulamaya karar veren Güzel, 7 Ekim 2010 tarihinde zaman bankası www.zumbara.com internet sitesini hayata geçirdi.

Zumbara’da para yerine zaman kullanılıyor. Zumbara’ya üye olan kişiler, verdikleri hizmet karşılığında zaman kazanıyor ve bu zamanlarını kumbaralarında biriktiriyor. Üyeler, kumbaralarında biriktirdikleri zamanları ihtiyaçları olan başka bir hizmette harcıyor. Zumbara’ya üye olanlar, İngilizce dil pratiğinden fotoğrafçılık dersine, web sitesi yapmaktan sanat eleştirmenliğine kadar birçok farklı alanda birbirlerine hizmet sağlıyor. Zumbara’da şimdiye kadar 2.200 kişi, 200’ün üzerinde servis değişiminde bulundu.

Bireylerin kapasitelerini, birbirlerine yardım etmeleri için kullanmalarını sağlayan Zumbara, insanların sahip oldukları tek şeyin zaman olduğunu ve zamanı doğru harcayarak birbirlerine destek olmalarını teşvik ediyor.

Youth Action Net Global Fellows adlı uluslararası yarışmada dünyada ilk 20 proje arasında seçilen Zumbara, MIT Enterprise Forum Türkiye İş Planı Yarışması, Bilgi Üniversitesi Sosyal Girişimcilik, Garanti Kagider Kadın Girişimci ve E-Tohum yarışmalarında ödüller aldı.