Başka Bir Okul Mümkün (Sezon 05 - Bölüm 15)
Get the Flash Player to see this player.

Başka Bir Okul Mümkün

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini”, anlattığı “Fark Yaratanlar” programı beşinci sezonunda da devam ediyor. Beşinci sezonun sonuncu Fark Yaratan’ı “Başka Bir Okul Mümkün Derneği” oldu.

Başka Bir Okul Mümkün Derneği, 2010 yılında çocukların potansiyellerini ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine olanak sağlanması; okul, sınıf ve tüm eğitim mekanlarının çocuğun yüksek yararı ve ekolojik duyarlılık çerçevesinde düzenlenmesi gerektiğini savunan bir grup aile tarafından kuruldu.

Amaçları eğitim alanında eşitlikçi ve özgürlükçü bir ortam oluşturmak olan Başka Bir Okul Mümkün Derneği, çocukların, aileler, eğitmenler ve çalışanlarla birlikte planlama, karar alma ve uygulama süreçlerine katılabilecekleri bir okul kültürünün yaratılmasını hedefliyor. Bu hedefe yönelik olarak önce Başka Bir Okul Mümkün Derneği eğitim kooperatifi bünyesinde Bodrum’da Özel Yahşi İlköğretim Okulu’nu açtılar.

Çocukların verdiği isimle “Mutlu Keçi İlköğretim Okulu”nda beslenme ilkelerinden, kılık kıyafet ilkelerine kadar her şey ‘başka türlü’ işliyor. Örneğin, yemekler mevsimsel döngüye uygun olarak, doğaya ve emeğe saygılı şekilde hazırlanıyor, sınıflarda sıra bulunmuyor, derslerin çoğu doğanın içinde işleniyor. Kararların “Çocuk Meclisi” tarafından alındığı okulda, öğrenci yerine çocuk ifadesi kullanılıyor.

Mutlu Keçi İlköğretim Okulu, özel okul statüsünde görünse de diğer okullardan en büyük farkı, kar amacı gütmemesi. Çocuğunun bu okulda okumasını isteyen aileler, önce derneğe üye oluyorlar. Sonrasında bir katkı payı ödeyerek eğitim kooperatifine ortak oluyorlar. Böylece her veli tüm karar alma süreçlerine katılıyor.

Başka Bir Okul Mümkün Derneği, ayrıca çocuk dostu ve çocuk odaklı eğitim-öğretim programları geliştirmek için eğitim, ağ kurma ve savunu faaliyetleri yapıyor.