Sabancı Vakfı | 40. Yıl
Trabzon Yaşam Kadın Merkezi Derneği: Bilinçli Genç Mutlu Genç
Trabzon Yaşam Kadın Merkezi Derneği: Bilinçli Genç Mutlu Genç Trabzon Yaşam Kadın Merkezi Derneği: Bilinçli Genç Mutlu Genç Trabzon Yaşam Kadın Merkezi Derneği: Bilinçli Genç Mutlu Genç Trabzon Yaşam Kadın Merkezi Derneği: Bilinçli Genç Mutlu Genç Trabzon Yaşam Kadın Merkezi Derneği: Bilinçli Genç Mutlu Genç Trabzon Yaşam Kadın Merkezi Derneği: Bilinçli Genç Mutlu Genç Trabzon Yaşam Kadın Merkezi Derneği: Bilinçli Genç Mutlu Genç Trabzon Yaşam Kadın Merkezi Derneği: Bilinçli Genç Mutlu Genç Trabzon Yaşam Kadın Merkezi Derneği: Bilinçli Genç Mutlu Genç

Proje Künyesi

Kurum: Trabzon Yaşam Kadın Merkezi Derneği

Amacı: Ortaöğretim çağındaki gençlerin, ailelerin, eğitimcilerin ve toplumun cinsel şiddet konusunda bilinçlendirilmesi

Hibe Tutarı: 51.007 TL

Proje Ortağı: İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, İl Gençlik Spor Müdürlüğü, Anadolu Basın Birliği Trabzon Şubesi, Trabzon Kent Konseyi Gençlik Meclisi

Projenin Gerçekleştiği İl: Trabzon

Proje Başlangıcı: 15 Nisan 2011

Proje Bitişi: 15 Mart 2012

Mevcut Durum

Türkiye’de yakınları tarafından veya okulda cinsel şiddete maruz kalan kızlar yaşadıkları şiddeti kimseye anlatmamakta, haklarını bilmemektedir. (Trabzon Yaşam Kadın Merkezi Derneği, 2011)

Projenin Hedefledikleri

• Trabzon’da 3 lisede;
    • 500 gence ve 50 eğitimciye "üreme sağlığı", "cinsel şiddet" ve "toplumsal cinsiyet" eğitimleri verilecek.
    • 45 aile “ergenle iletişim” konusunda bilinçlendirilecek.
    • "Gençlik Masaları" kurulacak ve rehber öğretmenlerin önderliğinde masalarda gençleri bilgilendirme ve yönlendirme faaliyetleri yürütülecek.
  • Proje filmi ve raporu basınla ve ilgili Bakanlıklarla paylaşılarak cinsel şiddet konusunda toplum bilinçlendirilecek.

Proje Sonuçları

• Seçilen pilot okullarda 76 eğitimciye uzmanlar tarafından verilen toplumsal cinsiyet eşitliği, ergenin ruh sağlığı ve cinsel şiddet eğitimleri
  • 61 aileye 14 haftalık aile eğitimleri
  • 700 öğrenciye üreme sağlığı, cinsel şiddet ve iletişim eğitimleri
  • Pilot okullarda 1000 öğrencinin yararlandığı "Gençlik Masaları" ve çıkardıkları gazeteler
  • Rehber öğretmenler, sosyal hizmet ve sağlık uzmanları desteği ile hazırlanan gençlere yönelik kılavuz kitap

Katılımcı Görüşleri

“Bir genç olarak her yönüyle güzel ve yararlı bir gençlik dönemi geçirme adına ben de varım. Bilinçliyim, mutluyum ve bu tür çalışmalar sayesinde genç olmamın getirdiği olumlu ayrıcalıkları artık daha net görüyorum.”

Gençlik Masası’ndan Yararlanan Bir Genç

“Birçok genç haklarının, ne kadar güçlü olduklarının farkına vardılar. Kendilerine güvenmeye başladılar ki bu en sevindiricisiydi. İçlerinden bazıları, benim gibi; sosyal sorumluluk projelerinde çalışmak, Kent Konseyi Gençlik Meclisi aracılığıyla karar alma mekanizmalarında etkin rol almak istiyorlar. İyi ki bu projeye dahil olmuşum diyorum.”

Kent Konseyi Temsilcisi, Proje Ortağı

“Bu proje bana gençlerle kurulan iletişimde onların gözündeki heyecanı ve umutsuzluğu görerek azmi öğretti, hepsini umutla bakan gözler olarak görmeyi hedef olarak bana seçtirdi, Gençlik Masası bana kaybolmaya meyilli gençlerin ellerinden tutmayı öğretti.”

Gençlik Masası Sorumlusu

“Proje bünyesinde okullarda yer alan Gençlik Masaları, öğrencilerin kendilerini farklı bir yerde ifade etme yerleri olmuştur. Gençlik Masalarının daha aktif kılınması gerekmektedir. Özellikle bu masalarda öğrencileri başarılı rol modellerle buluşturarak istenilene daha rahat ulaşılacağını düşünmekteyiz.”

Rehber Öğretmen

“Önceden aşırı sinirli, sürekli bağıran ve dayak atan biriydim. Sayenizde bu huyum tamamen kalktı diyebilirim. … Bendeki farklılıkları sadece çocuklarım değil, eşim de fark ediyor. Kendimi çocuklarımın yerine koymaya çalışıyorum, onları daha iyi anlayıp dinleyebiliyorum.”

Aile Eğitimlerine Katılan Bir Veli

Üyelikler | SSS | Basın Haberleri | Logo Kullanımı | Site Haritası | İletişim Sabancı Vakfı - Tüm Hakları Saklıdır.   Sabancı Vakfı Facebook Sayfası   Sabancı Vakfı Twitter Sayfası