Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği: Bilinçli Genç Mutlu Genç - Mardin
Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği: Bilinçli Genç Mutlu Genç - Mardin Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği: Bilinçli Genç Mutlu Genç - Mardin Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği: Bilinçli Genç Mutlu Genç - Mardin Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği: Bilinçli Genç Mutlu Genç - Mardin Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği: Bilinçli Genç Mutlu Genç - Mardin Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği: Bilinçli Genç Mutlu Genç - Mardin Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği: Bilinçli Genç Mutlu Genç - Mardin

Proje Künyesi

Kurum: Mardin Ortak Kadın İşbirliği Derneği

Amacı: Ortaöğretim çağındaki gençlerin, ailelerin, eğitimcilerin ve toplumun toplumsal cinsiyet, üreme sağlığı ve iletişim konusundaki farkındalığının artırılması

İlleri: Mardin - Kızıltepe

Hibe Tutarı: 94.578 TL

Proje Ortağı: Yaşam Kadın Merkezi Derneği, Kızıltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü

Proje Süresi: 8 Temmuz 2013 - 7 Temmuz 2014

Mevcut Durum

Mardin Kızıltepe’de ailelerin %70’i, 20-25 kişilik nüfuslu büyük ailelerden oluşmaktadır ve toplumda ataerkil yapı hakimdir. Gerek aile gerek ataerkil yapı, gençlerin ihtiyaçları olan konularda bilgi edinmesini zorlaştırmaktadır.

Projenin Hedefledikleri

• Mardin - Kızıltepe'de:
    • 2 liseden 400 gence “toplumsal cinsiyet”, “üreme sağlığı” ve “iletişim” eğitimleri verilecek.
    • 70 aile ve 30 eğitimci ile “toplumsal cinsiyet” ve “ergenle iletişim” toplantıları yapılacak.
    • Liselerde kurulan gençlik masaları ile gençlerin kendilerini ifade etmeleri sağlanacak.
    • Uygulanan model Mardin ilinde yaygınlaştırılacak.

Proje Sonuçları

• 400 öğrenci “toplumsal cinsiyet”, “üreme sağlığı” ve “aile içi iletişim” konularında eğitimlere katıldı.
  • 43 idareci ve öğretmen ile bilgilendirme toplantıları düzenlendi, 82 aile ile toplumsal cinsiyet ve ergenle iletişim toplantıları yapıldı
  • Her 2 lisede gençlik masaları kuruldu. Gençler masalarda bulunan kutulara şiir, resim, hikayelerini atarak kendilerini ifade ettiler.
  • Masalar sayesinde 79 genç, ihtiyaç duydukları konular hakkında psikologlarla görüşme talebinde bulundular.
  • Gençlerin paylaştığı yazı, şiir ve resimler ve projeden haberlerin yer aldığı iki gazete çıkarıldı.

Katılımcı Görüşleri

"Şiirlerimi sizinle paylaştım ve bunları gazetede yayınladınız. Bazen insanın sesini duyurmak için çaba sarf etmesi gerekiyor ve siz buna vesile oldunuz. Ayrıca verilen eğitimlerin de çok önemli olduğunu biliyorum, çünkü bizim daha sağlıklı, bilgili ve iyi iletişim kurarak yaşamamızı destekleyecek."

Proje Faydalanıcısı

"Öğrenciler ellerini ve kollarını koyacak yer bulamadıkları ergenlik döneminde, sakarca ve başlarına buyruk davranmalarının, aileleriyle çatışmalarının normal olduğunu anladılar. Şaşkınlıkla “biz bunları çok yaşıyoruz, acaba biz de mi sorun var diye hep kendimize sorardık” şeklinde cevap verdiler. Gençlerle iyi iletişim kurunca kendilerini açıyorlar, onların yaşadıkları yaş grubunun getirdiklerini konuşmaya ve bilgi almaya ihtiyaçları var."

Eğitimci