Genç Engelliler Gençlik Spor Kulübü Derneği: Bir Şey Değişir, Her Şey Değişir
Genç Engelliler Gençlik Spor Kulübü Derneği: Bir Şey Değişir, Her Şey Değişir Genç Engelliler Gençlik Spor Kulübü Derneği: Bir Şey Değişir, Her Şey Değişir Genç Engelliler Gençlik Spor Kulübü Derneği: Bir Şey Değişir, Her Şey Değişir

Proje Künyesi

Kurum: Genç Engelliler Gençlik Spor Kulübü Derneği

Başvuru Sahibi: Celal Karadoğan

Amacı: Engelli kadınların atletizm branşlarında daha fazla yer almaları ve bunun engelli bireylerin sosyal hayata katılımlarında cesaretlendirici, toplumda ise engelliliğe karşı önyargıları kırıcı bir rol oynaması

İli: Adana

Hibe Tutarı: 34.550 TL

Proje Ortağı: Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği, Carrefour-SA

Proje Süresi: 1 Nisan 2014 – 30 Nisan 2015

Mevcut Durum

Ferdi branşlarda engelli sporcu sayısı oldukça azdır ve mevcut lisanslı sporcuların da %75’i erkektir. Ayrıca, toplumda engellilere yönelik yardım temelli bakış açısı hakimdir. Bu algının spor gibi alanlarda rol modeller yaratılarak değiştirilmesi ve engelli hakları ile ilgili bir farkındalık yaratılması gerekmektedir.

Projenin Hedefledikleri

• Adana’da:
    • 15-25 yaş arası 10 engelli genç kadın atletizm branşında haftada 3 gün günde 2 saat boyunca performans sporcusu olarak yetiştirilecek.
    • Sporcu olarak yetiştirilmek üzere seçilen kadınların örgün eğitimleri matematik, yabancı dil ve fen dersleri ile desteklenecek.
    • Farkındalık söyleşileri ile 4 üniversite ve 16 orta öğretim kurumunda paneller düzenlenecek.
    • Sporcu eğitimleri ve söyleşilerden kısa videolar hazırlanacak.

Projenin Sonuçları

• Adana’da:
    • 13-25 yaş arası 9 engelli genç kadın atletizm branşında haftada 3 gün günde 2 saat olmak üzere 7 ay boyunca atletizm antremanlarına katıldı. 3 engelli kadın sporcu Türkiye Bedensel Engelliler Atletizm Şampiyonası’nda birincilik elde ettiler.
    • Sporcu olarak yetiştirilmek üzere seçilen kadınların örgün eğitimleri haftasonları matematik, yabancı dil ve fen dersleri ile desteklendi. Açık öğretime kayıtlı olan fakat devam etmeyen 2 engelli kadın sporcu açık öğretime devam etmeye başladı.
    • Farkındalık söyleşileri ile 2 üniversite ve 6 orta öğretim kurumunda paneller düzenlendi. Bu söyleşilere toplam 715 kişi katıldı.
    • Proje kapsamında 2 video hazırlanarak sosyal medyada yayınlandı.