Birleşmiş Milletler Ortak Programı

Birleşmiş Milletler Ortak Programı (BMOP) Hakkında

Sabancı Vakfı 2006 yılından beri çok ortaklı çalışmalar ile Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik uzun soluklu programların destekçisi olmuştur. Birleşmiş Milletler Ortak Programları (BMOP) bakanlıklar, yerel yönetimler, vakıflar, sivil toplum kuruluşları, öğretmen ve okullar gibi farklı paydaşları bir araya getirerek daha geniş bir kitleye ulaşmakta ve bu sayede toplumsal kalkınmaya ve kadın haklarına daha çok destek verme fırsatı bulmaktadır.

Birleşmiş Milletler Ortak Programı (2006-2010)

Sabancı Vakfı aralarında Türkiye’deki tüm Birleşmiş Milletler Kuruluşları, İçişleri Bakanlığı ve Sabancı Üniversitesi'nin de bulunduğu "Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı" kapsamında 2006-2010 yılları arasında 6 ilde (İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Trabzon ve Van) 1,6 milyon dolarlık destek sağlamıştır.

Programın amacı kadınlara ve kız çocuklarına yönelik daha kaliteli, kadın odaklı yerel hizmetler geliştirilmesi, kadın haklarının korunması ve bu konuda bilincin artırılması olarak tanımlanmıştır.

Türkiye’deki tüm Birleşmiş Milletler kuruluşlarının aynı anda desteklediği ve kadınlarla ilgili yerel düzeyde yürütülen ilk kapsamlı program olma özelliğini taşımasının yanı sıra Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından dünyada "En İyi Hak Eksenli Program"lardan biri olarak seçilmiştir.

Geçmiş dönemde yapılan çalışmaları incelemek için BMOP 2006-2010 sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Birleşmiş Milletler Ortak Programı (2012-2015)

Sabancı Vakfı desteği ile uygulanan programlarının ikincisi olan “Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı” İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women), Sabancı Vakfı, Sabancı Üniversitesi ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliği ile yürütülecektir. Yeni BMOP kapsamında 2012-2015 yılları arasında 11 ilde (Aydın, Çanakkale, Edirne, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Ordu) 2 milyon dolarlık bir destek sağlanacaktır.

Programın amacı, yerel düzeyde toplumsal cinsiyet eşitliği taahhütlerinin uygulanmasının hızlandırılması ve kadın haklarının güçlendirilmesine katkıda bulunmak için yerel yönetimlerin ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışan kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerinin geliştirilmesidir.

2012 itibari ile uygulanacak olan BM Ortak programını incelemek için BMOP 2012-2015 sayfasını ziyaret edebilirsiniz.