BMOP Açılış Toplantısı (Ankara Swissotel - 1 Mart 2013)

Sabancı Vakfı’nın finansal desteği, Birleşmiş Milletler kuruluşları UNDP ve UN Women ile Sabancı Üniversitesi’nin uygulayıcılığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin işbirliğiyle gerçekleşen "Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı"nın (“BMOP” veya “Ortak Program”) açılışı 1 Mart 2013 tarihinde Ankara’da yapıldı.

Açılış toplantısı İçişleri Bakanı Muammer Güler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Birleşmiş Milletler Mukim Koordinatörü Shahid Najam’ın katılımıyla Ankara Swissotel’de gerçekleştirildi. Toplantıda, program bünyesinde yürütülecek olan Sabancı Vakfı Hibe Programı’nın ilk teklif çağrısı da yapıldı. Sabancı Vakfı Hibe Programı’na başvurular 1 Mart - 2 Mayıs 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilebilecek.

Açılış toplantısına Ortak Program illerinin milletvekilleri, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi milletvekilleri, Valiler ve Belediye Başkanları, işbirliği içerisinde bulunan Bakanlık temsilcileri, Türkiye Belediyeler Birliği temsilcileri, sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileri, üniversitelerin Kadın Araştırma Merkezi temsilcileri ve BM kuruluşlarının yetkilileri de katıldı.

İçişler Bakanı Muammer Güler, açılış toplantısında yaptığı konuşmada, toplumsal adaletin olmazsa olmazlarından birisinin hiç kuşkusuz kadın erkek eşitliğinin sağlanması olduğunu söyledi. Güler “İçişleri Bakanlığımız bu hususu, en temel insan hakkı olarak değerlendirmekte, kadının korunması ve kadın-erkek eşitliğinin sağlanması konusuna özel önem vermekte ve kadınlarımızın, erkeklerle birlikte, toplumsal yaşamın her alanında aktif katılımını hedef olarak benimsemektedir” dedi.

Bakan Güler, Sabancı Vakfı tarafından finanse edilen, “Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı”nın da bu hedefe ulaşmada önemli bir adım olduğunu belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ise “ ‘Önce İnsan’ felsefesi ile inşa edilen hizmet anlayışımız; Başbakanımızın ‘Kadına karşı ayrımcılık ırkçılıktan beterdir’ ifadesi ile birleşerek kadın-erkek eşitliği politikamızın temelini oluşturmuştur” dedi.

Sabancı Vakfı’nın, kadınların kendilerini keşfetmeleri, bireysel anlamda güçlenmeleri ve toplumsal yaşama katılımlarını artırmak amacıyla bugüne kadar çok önemli çalışmalar yaptığını belirten Bakan Şahin “Kadın-erkek eşitliğinin sağlanması amacıyla eğitim, sağlık, hukuk, istihdam, şiddetin önlenmesi, zihniyet değişiminin sağlanması için yürüttüğümüz çalışmalarla;  yan yana, el ele, kol kola ilerleyen birlik ve beraberlik içinde güçlenen bir Türkiye inşa edilecektir” dedi.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı da toplantıda yaptığı konuşmada, Sabancı Vakfı olarak uzun yıllardır kadınların ve kız çocuklarının insan haklarının geliştirilmesi konusunda fark yaratan çalışmalar yürüttüklerini söyleyerek şöyle konuştu: “2006-2010 yılları arasında ‘Birleşmiş Milletler Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı’nı desteklemiştik. Program kapsamında önemli kazanımlar elde ettik. İlk deneyimlerimizden cesaret alarak üç yıl sürecek yeni bir Ortak Program’a başlıyoruz.”

Yeni programda odaklanılan ‘Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme’ konusunun ülkemize önemli bir ivme kazandıracağını belirten Güler Sabancı şöyle konuştu: “Bütçe kesintilerinden veya kamu hizmetlerindeki değişikliklerden genellikle kadınlar olumsuz etkileniyor. İşte biz Ortak Program’da bu bilincin oluşturulması ve yaygınlaştırılması için çalışacağız. Yerel yönetimlerde bu yönde bir kapasite yaratılmasını sağlayacağız.3 yıl sürecek yeni Ortak Program’da Valilerimize, Belediye Başkanlarımıza ve yerel yöneticilere sesleniyorum: 11 pilot ilde fark yaratmanızı ve Türkiye’ye örnek olmanızı bekliyoruz…”

Programın diğer bir uygulamasının ise Sabancı Vakfı Hibe Programı olduğunu vurgulayan Güler Sabancı, Program'ın 10 pilot ilinde uygulanacak Sabancı Vakfı Hibe Programı aracılığıyla kadın haklarının geliştirilmesini hedefleyen projelere hibe desteği vereceklerini kaydetti.

Sabancı Vakfı, İçişleri ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıklarıyla daha önce de başarılı programlar yürüttüklerini belirten Birleşmiş Milletler Mukim Koordinatörü Shahid Najam, Türkiye’de sağlanan büyük ekonomik ilerlemenin ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yapılan çalışmaların uluslararası topluluk tarafından da takdirle karşılandığını söyledi. Najam, tüm bu ilerlemelere rağmen, başta kadınlara karşı ayrımcılık, istihdama ve karar alma mekanizmalarına katılımlarının önündeki engeller, siyaset alanındaki yetersiz temsil ve kadına karşı şiddetin önlenmesi olmak üzere daha birçok alanda atılması gereken adımlar olduğunu sözlerine ekledi.

Açılış konuşmalarının ardından Sabancı Vakfı Hibe Programı’nın ilk teklif çağrısı yapıldı. Daha sonra BMOP’un uygulayıcı ortakları her bileşende gerçekleştirilecek faaliyetleri anlattılar.

Sabancı Vakfı tarafından desteklenen Ortak Program, 11 pilot ilde (Aydın, Çanakkale, Edirne, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Ordu) faaliyetlerini gerçekleştirecek.

Program yerel düzeyde toplumsal cinsiyet eşitliği taahhütlerinin uygulanmasının hızlandırılması ve kadın haklarının güçlendirilmesine katkıda bulunmak için yerel yönetimlerin ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışan kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerinin geliştirilmesini amaçlıyor.

Ortak Program, uygulanacağı illerde üç paralel çalışmayı kapsayacak

Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme” (TCDB) sistemleri oluşturulmasına yönelik yerel çalışmalar yapılacak. Bu çalışmalar sonucunda, yerel yönetimlerin bütçelerinin toplumsal cinsiyet eşitliğine uygun bir hale gelmesi hedefleniyor. 3 yıl içinde 275 yerel yönetim ve sivil toplum temsilcisinin TCDB eğitimleri alarak bütçeleme araçlarını toplumsal cinsiyet eşitliği için kullanabilmesi amaçlanıyor.

Sabancı Vakfı Hibe Programı” aracılığıyla yerel kurumlara hibe desteği verilecek. Program illerindeki kadın STK’ları, yalnız başlarına veya toplumsal cinsiyet alanında çalışan üniversiteler ve yerel yönetimlerle ortak olmak suretiyle, kadın haklarının geliştirilmesini amaçlayan projeleri ile Hibe Programı’na başvuracak. Hibe Programı 2013-2014 ve 2014-2015 olmak üzere iki dönem uygulanacak.

“Mor Sertifika Programı” kapsamında lise öğretmenlerine Sabancı Üniversitesi akademisyenleri tarafından toplumsal cinsiyet eğitimleri verilecek. Ayrıca, yerel yönetimler ve STK’lar da toplumsal cinsiyet atölyelerinden yararlanacak. Bu program kapsamında her yıl en az 40 lise öğretmeninin Mor Sertifika alması ve toplamda 130 lise öğretmeninin toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten öğretim tekniklerini uygulayabilir hale gelmesi amaçlanıyor.