BuradaEngellendim.com (Sezon 05 - Bölüm 10)
Get the Flash Player to see this player.

BuradaEngellendim.com Platformu Mimari Engellere Savaş Açıyor

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini”, anlattığı “Fark Yaratanlar” programı beşinci sezonunda da devam ediyor. Beşinci sezonun onuncu Fark Yaratan’ı “Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği” tarafından hayata geçirilen “Buradaengellendim.com” projesi oldu.

Buradaengellendim.com engelli bireylerin günlük hayatlarını zorlaştıran mimari engellerin giderilmesinde herkesin rol oynamasını sağlamak için hazırlanmış bir web platformu. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'nin kurduğu www.buradaengellendim.com adlı internet sitesinin amacı, sokaklarda karşılaşılan engelleri fotoğraflarla belgeleyerek, ilgili belediyelerin bunları takip etmesini sağlamak ve nihai olarak bu sorunları ortadan kaldırmak.

Buradaengellendim.com projesi, aynı zamanda kamu kuruluşlarını 2015 yılına ertelenen 5378 sayılı Engelliler Yasası’na hazırlamaya çalışıyor. Fiziksel engellerin oluşmasındaki en önemli nedenlerden birinin de belediyelerin evrensel standartlara uygun olmayan projelere ruhsat vermelerinden kaynaklandığına inanan Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, bu platform ile belediyeleri evrensel standartlara uymayan projelere ruhsat vermemeye çağırıyor.

Buradaengellendim.com projesinde vatandaşlar sokaklardaki, kamu kurumlarındaki engelleri fotoğraflayarak siteye yüklüyorlar. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği yetkilileri ise bu engeller ile ilgili olarak belediyelere bildirimler yaparak, engeli düzeltmelerini istiyorlar.

Bugüne kadar 833 engellenme fotoğrafının paylaşıldığı projede, belediyeler 100’e yakın engeli düzelttiler. Facebook ve Twitter üzerinden de paylaşımlar yapılan projenin, bir de iPhone uygulaması bulunuyor.