ÇABA-ÇAM (Sezon 08 - Bölüm 12)
Get the Flash Player to see this player.

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı “Fark Yaratanlar” programının sekizinci sezonunun 12. Fark Yaratan’ı okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması için çalışmalar yapan ÇABA Çok Amaçlı Erken Çocukluk Eğitimi Merkezi oldu.

Eğitim Reformu Girişimi 2016 verilerine göre Türkiye’de okul öncesi dönemdeki okullaşma oranı 3-5 yaş için yaklaşık %33 olarak biliniyor. Okul öncesi eğitime katılım oranı Suriyeli mülteci çocuklar için çok daha düşük. Öte yandan, erişimin eşit olmadığı okul öncesi eğitim, çocukların zihinsel ve sosyal gelişimlerini tamamlamalarında büyük önem taşıyor.

Erken çocukluk eğitiminin yaygınlaşması ve dezavantajlı grupların da faydalanması için sadece devlet kurumları değil, dernekler ve vakıflar da çalışmalar yapıyor. Bunlardan bir tanesi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı ÇABA Çok Amaçlı Erken Çocukluk Eğitimi Merkezi (ÇABA-ÇAM)...

Doç. Dr. Ebru Aktan Acar akademik çalışmalar yaparken, hem okul öncesi çağındaki çocukları ve ailelerini, hem de eğitim fakültesi öğrencilerini bir araya getiren bir proje için yola koyuldu. Okul öncesi öğretmen adaylarının, dezavantajlı çocuklara erken çocukluk eğitimi verdiği ve böylece kendi eğitimlerini pratiğe dönüştürebildikleri bir model tasarladı. 2008 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve ÇABA Derneği’nin katkılarıyla ilk sınıfını üniversite bünyesinde açtı.

ÇABA-ÇAM bugüne kadar 250 gönüllü öğretmen adayıyla, okul öncesi eğitim çağındaki 130 çocuğa eğitim verdi. İhtiyaç sahibi ailelerin belirlenmesi için gönüllüler, Kepez Belediyesi’nin desteğiyle mahalle bazlı anket çalışmaları yürüttü. ÇABA-ÇAM, seminerler aracılığıyla anne ve babaları da sürece dahil etti. Proje kapsamında Irak, Afganistan ve Suriye başta olmak üzere birçok ülkeden gelen mülteci çocuklar da ÇABA-ÇAM’da eğitim gördü.

ÇABA-ÇAM, akademisyen Ebru Aktan Acar’ın erken çocukluk eğitimindeki toplumsal eşitsizliğin giderilmesi hayalinden doğdu. Acar, öğretmen adayları, veliler ve okul öncesi çağındaki çocukları dahil eden alternatif bir model yarattı. Hem öğretmen adaylarının, hem de okul öncesi eğitime erişemeyen çocukların hayatlarında nesiller boyu sürecek kocaman bir fark yarattı.