Cafer Yüksel (Sezon 02 - Bölüm 11)
Get the Flash Player to see this player.

Haftanın Fark Yaratanı; 300 Bin Orman Köylüsünü Kooperatif Çatısı Altında Buluşturan Cafer Yüksel

"Fark Yaratanlar" programının 23 Aralık 2010 tarihindeki konuğu, tehlikeli koşullarda çalışan, yetersiz gelir kaynaklarına sahip orman köylülerinin yaşam şartlarını iyileştirmek için çabalayan Cafer Yüksel.

Türkiye'deki ormanların yaklaşık yüzde 70'i, kooperatiflere üye olan orman köylülerince kesiliyor. Genellikle kış aylarında ve tehlikeli koşullarda çalışan orman köylülerinin sosyal güvenceleri de bulunmuyor. Kendisi de bir orman köylüsünün çocuğu olan Cafer Yüksel, köylülerin daha iyi şartlara sahip olması için Sinop'ta kırsal kalkınma kooperatifi kurarak yola çıkıyor. Ardından Sinop'un diğer köylerinde de kooperatiflerin kurulmasına öncülük ediyor ve 1997 yılında Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği'ni (OR-KOOP) kurarak orman köylüleri için yaptığı çalışmaları ulusal bir boyuta taşıyor.

Dünyada yaygın olarak görülen ve kırsal örgütlenme biçimlerinden biri olan kooperatif sistemi, ülkelerin ekonomik gelişmesinde de önemli bir rol oynuyor. Cafer Yüksel, kurduğu kooperatifle, 300 bin orman köylüsünün bir araya gelmesine, 3.000 birim kooperatifinin ve 27 orman kooperatifleri bölge birliklerinin birleşmesine önderlik etti. Yüksel, orman köylüleri için oluşturduğu örgütlenme modeli ile, kesilen ürünlerin pazarlanmasından örgütlenme yönetimi eğitimlerine, ölüm ve sağlık konularına kadar hem sosyal hem de ekonomik açıdan köylülere destek oluyor.

Daha fazla bilgi için: