Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği: Çocuk Gelinler 2
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği: Çocuk Gelinler 2 Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği: Çocuk Gelinler 2 Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği: Çocuk Gelinler 2 Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği: Çocuk Gelinler 2 Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği: Çocuk Gelinler 2

Proje Künyesi

Kurum: Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği

Amacı: Erken evliliklerle mücadele için ulusal ve uluslararası bilgi ve deneyim paylaşımını artırmak

İlleri: Türkiye Geneli

Hibe Tutarı: 250.000 TL

Proje Başlangıcı: 6 Temmuz 2012

Proje Bitişi: 6 Temmuz 2013

Mevcut Durum
TUIK’in 2006’da yaptığı araştırmaya göre Türkiye genelinde 18 yaşından önce evlenen genç kadınların oranı %32’dir. Küresel bir problem olan erken yaşta evliliklerin dünyada en yaygın olarak göründüğü bölge %46 ile Güney Asya’dır. Bu oran Bangladeş’te %66, Hindistan’da % 47, Afganistan’da %39’dur. (Kaynak: UNICEF, 2011)

Projenin Hedefledikleri

• Türkiye genelinde:
    • Çocuk Gelinler platformu kurulacak, stratejik aksiyon planı hazırlanacak, savunu faaliyetleri yürütülecek.
    • İletşim çalışmaları ile toplum ve karar vericiler bilgilendirilecek.
    • Uluslararası “Girls Not Brides” platformu üye kurumlarla deneyim paylaşım çalışmaları yapılacak, Türkiye’de yapılan çalışmaların yurt dışına, yurt dışında uygulanan örnek programların ise Türkiye’ye uyarlanması sağlanacak.

Proje Sonuçları

• Facebook sayfası açıldı.
  • Farklı disiplin ve konularda çalışan 60’ı aşkın kurumun katılımıyla “Çocuk Gelinlere Hayır Ulusal Platformu” kuruldu.
  • Çocuk Gelinlere Hayır Ulusal Platformu açılışını 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde duyurarak “çocuk gelinler” konusunu gündeme getirdi.
  • Projeyi hem ulusal hem de uluslararası alanda tanıtacak Türkçe ve İngilizce broşür hazırlandı.
  • Uluslararası “Girls Not Brides” platformunun yönlendirmesi ile Hindistan, Bangladeş, Nijer ve Nijerya’daki sivil toplum kuruluşlarıyla deneyim paylaşıldı.
  • Platform üyeleri çocuk gelinlerle ortaklaşa mücadele için bir strateji dokümanı oluşturdu.
  • Konuyu gündemde tutmak için sağlık, hukuk, eğitim gibi pek çok alanda çocuk gelinler sorununu ele alan bilgi kitleri, kısa videolar, Türkçe ve İngilizce broşürler hazırlandı. Bilgi kiti için tıklayınız.

Katılımcı Görüşleri

“Hindistan ve Bangladeş’te yerel mekanizmaları harekete geçirmenin başarı için ne kadar önemli olduğunu öğrendik. Biz Uçan Süpürge Derneği olarak yerelde çok fazla çalışamadık. Çünkü Türkiye gibi kocaman bir ülkede her yerel mekanizmaya danışmanlık düzeyinde bile olsa yetişmemiz imkansız. Dolayısıyla Hindistan ve Bangladeş’ten şunu öğrendik, biz gideriz ama sonra dönmek zorundayız, orada bu işi sürekli devam ettirecek bir yerel mekanizma olmalı. Hindistan ve Bangladeş’te bunun için çalışıyorlar ve biz o yerel mekanizmanın içerisine gittik. Yani biz eğer her kentte bu meseleyi sürekli izleyen bir kurum bulamazsak külliyen başarılı olmamız imkansız.”

Proje Koordinatörü

“Genel olarak platform sayesinde farklı alanlarda çalışan birçok kurumda çocuk evlilikleri konusunda bir uyanış oldu. Bu platform, çocuk gelinler sorununu sadece bazı kadın derneklerinin çaba gösterdiği bir mesele olmaktan çıkarttı ve farklı alanlarda çalışan kurumların da sahipleneceği bir konu haline getirdi.”

Platform Sözcüsü