Muş Kadın Çatısı Derneği: Çocuk İstismarına Dur De 1

Proje Künyesi

Kurum: Muş Kadın Çatısı Derneği

Amacı: Erken yaşta ve zorla evliliklerin engellenmesi

İli: Muş

Hibe Tutarı: 89.998 TL

Proje Ortağı: Muş Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Proje Süresi: 15 Temmuz 2014 - 13 Temmuz 2015

Mevcut Durum

Muş’ta yapılan saha çalışmalarında kız çocuklarının erken yaşta evlendirildiği ve bu nedenle yalnızca %30’unun liseye devam ettiği tespit edilmiştir.

Projenin Hedefledikleri

• Muş'ta:
    • Liselerde görev yapan 40 rehber öğretmen 14 haftalık kadının insan hakları eğitimleri aracılığı ile bilgilenecek.
    • Öğretmenlerin, kız çocukları ve velilerini erken evlilikler hakkında bilgilendirmesine destek olunacak.
    • STK ve kamu kurumlarının ortaklaşa çalışmaları teşvik edilecek.

Proje Sonuçları

• 45 rehber öğretmene 16 hafta boyunca Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı verildi.
  • Rehber öğretmenler 27 okulda 11-18 yaş arası 4.200 kız çocuğuna ulaşarak çocuk hakları ve erken yaşta evliliğin zararları konulu atölyeler düzenlediler.
  • 6 okulda 280 veliyle toplantı yapılarak proje tanıtıldı, kız çocuklarının eğitiminin önemi konuşuldu.
  • Muş’ta erken yaşta evliliklere karşı işbirliği yapmak amacıyla 33 STK ve 9 kamu kurumu temsilcileriyle görüşüldü.

Katılımcı Görüşleri

"Bu programda bizler öğrenmekle kalmadık, öğrendiklerimizi de öğrettik, uyguladık. Eğitimden sonra okuldan alınan kız çocuklarının evlerini ziyaret ettim. Çocuklar ya nişanlanmış ya da tarlada, ahırda çalıştırılıyordu. Ailelerle konuşmalar sonucunda biz bazı kız çocuklarını okula kazandırdık."

Proje Faydalanıcısı

"Ben 9. sınıfa gidiyordum. Bir gün okula gittiğimde erken evlilikler ile ilgili bir seminere katıldım. Orada hep kafamda soru işareti olan şeylere cevap aldım. Neden erkekler kızlardan üstün? Neden hep onların istedikleri olur? Dünya erkekler için mi yaratıldı ya da biz erkekler için mi yaratıldık? Ben bu soru işaretlerine cevap aldım. Annem beni evlendirecekti, sürekli eve birileri geliyordu. Ben bunları öğrendikten sonra annemle konuştum, ben evlenmek istemiyorum dedim. Daha önce bunu söyleyemiyordum… Şimdi çok iyi hissediyorum, çünkü artık haklarımı biliyorum."

Proje Faydalanıcısı