Muş Kadın Çatısı Derneği: Çocuk İstismarına Dur De 2
Muş Kadın Çatısı Derneği: Çocuk İstismarına Dur De 2 Muş Kadın Çatısı Derneği: Çocuk İstismarına Dur De 2 Muş Kadın Çatısı Derneği: Çocuk İstismarına Dur De 2 Muş Kadın Çatısı Derneği: Çocuk İstismarına Dur De 2 Muş Kadın Çatısı Derneği: Çocuk İstismarına Dur De 2 Muş Kadın Çatısı Derneği: Çocuk İstismarına Dur De 2

Proje Künyesi

Kurum: Muş Kadın Çatısı Derneği

Amacı: Muş’ta erken yaşta evlilikler ile mücadele edilmesi

İli: Muş

Hibe Tutarı: 120.000 TL

Proje Ortağı: Muş Milli Eğitim Müdürlüğü

Proje Süresi: 13 Temmuz 2015 - 15 Temmuz 2016

Mevcut Durum

Muş’ta ataerkil aile yapısı, kültürel değerler vb. nedenlerle kız çocukları erken yaşta evlendirilmekte, bu da liseye devam oranlarını düşürmektedir. Kız çocukları karşılaştıkları sorunlar karşısında nasıl direnç göstereceklerini ve kendi haklarını nasıl kullanacaklarını bilmemektedirler.

Projenin Hedefledikleri

• Muş'ta:
    • Erken evlilik riski bulunan 18 yaş altındaki kız çocukları çocuk hakları, çocuk evliliklerinin zararları konularında bilgilenecek.
    • Eğitimler yoluyla rehber öğretmenler ve idarecilerin erken yaşta evlilikleri önleyici çalışmalar yapması desteklenecek.
    • Rehber öğretmenler aracılığıyla kız çocuklarının okula devam oranları takip edilecek.
    • İl genelinde erken ve zorla evliliklerle ilgili farkındalık artırılacak.

Proje Sonuçları

• 36 rehber öğretmene 16 hafta boyunca Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı verildi.
  • Rehber öğretmenler 10-15 yaş arası 3.636 kız çocuğuna ulaşarak çocuk hakları ve erken yaşta evliliğin zararları konulu atölyeler düzenlediler.
  • Okullardaki atölyelerde kullanılmak üzere “Masalını Terk Eden Prensesler” adlı bir masal kitabı hazırlandı; masalın sonunu yazmak üzere çocuklar arasında başlatılan yarışmaya 72 başvuru geldi. Proje kapsamında hazırlanan "Masalını Terk Eden Prensesler" kitabına ulaşmak için lütfen tıklayınız.
  • 12 okulda 600’e yakın veliyle toplantı yapılarak proje tanıtıldı, erken yaşta evliliklerin zararları ve kız çocuklarının eğitiminin önemi konuşuldu.
  • Erken yaşta evlendirilme riski bulunan kız çocuklarını tespit etmek amacıyla proje ekibi tarafından 43 hane ziyareti yapıldı.

Katılımcı Görüşleri

"Ben ileride hemşire olmak istiyorum. Benim gibi bir sürü kız çocuğu da hemşire olmak istiyor. Çevremizde erken evlenenler ve şu anda nişanlı olanlar var. Bunun önüne geçmek istiyorum."

Proje Faydalanıcısı

"Bu haklarımı öğrenmeden önce hiç kimse kız çocuklarını önemsemiyor diye düşünürdüm ama bu zamandan sonra anladım ki kız çocukları umursanıyor."

Proje Faydalanıcısı

Kurum hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.