Çoruh Türksel Dülgergil (Sezon 01 - Bölüm 06)
Get the Flash Player to see this player.

Haftanın Fark Yaratanı; Sağlık Alanında Fark Yaratan Çoruh Türksel Dülgergil

Sabancı Vakfı'nın katkılarıyla hayata geçen ''Fark Yaratanlar'' programının 8 Kasım 2009 tarihindeki konuğu, özellikle okul çağındaki çocukların diş çürümelerini engellemek için koruyucu ağız diş sağlığı çalışmaları yapan Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Çoruh Türksel Dülgergil oldu.

1997 yılından bu güne, özellikle okul çağı çocuklarında diş çürümelerini engellemek için koruyucu ağız diş sağlığı alan ve okul çalışmaları yapan Türksel, Türkiye'de uygulanmayan bir yöntem kullanıyor. Eğitilmiş sağlık meslek lisesi öğrencilerinin özellikle florit iyonu içeren bir jeli çocukların dişlerine diş fırçası ile uygulamasıyla gerçekleşen işlem, gecikmiş diş fırçalama alışkanlığının kazanılmasını sağlıyor.

Dülgergil, bu projesi ile Kırıkkale il merkezi dışında Kütahya, Afyon, Ağrı, Patnos, Adıyaman, Kahta, Gölbaşı, Bitlis, Tatvan il ve ilçelerindeki yaklaşık 30 bin ilköğretim çağı çocuğuna ulaştı.

Okul çağı çocuklarının genel sağlık sorunları dışında, diş çürüğü tedavisinin Türkiye ekonomisine ciddi bir tedavi maliyeti getirdiği düşünüldüğünde, Dr. Dülgergil'in bu koruyucu yaklaşımı, hem ekonomik boyutu hem de çocuk ve toplum sağlığı boyutu açısından bir ilk olma özelliği taşıyor.