Dilek Sabancı Sanat Galerisi - Mardin
Get the Flash Player to see this player.

Önceleri Süvari Kışlası olarak; sonra Vergi Dairesi Binası olarak kullanılan ve mülkiyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilen 2 katlı koruma altındaki bina Sabancı Vakfı tarafından restore ettirilerek müze ve sanat galerisine dönüştürülmüştür.

Şehir merkezinde bulunan tarihi yapının restorasyonu tamamlandıktan sonra Sakıp Sabancı'nın vasiyeti üzerine üst katta yer alacak olan müzeye “Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi” adı verilmiştir. Alt katta yapılan galeriye ise Sabancı Vakfı ile birlikte Dilek Sabancı da maddi destek sağladığı için “Dilek Sabancı Sanat Galerisi” adı verilerek 1 Ekim 2009 tarihinde yapılan açılış töreniyle toplumun hizmetine sunulmuştur.

Mezopotamya’nın en eski şehirlerinden biri olan Mardin, birçok eski medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tarihi, turistik, mimari ve görsel değerleriyle dünyanın sayılı sit kentlerinden biri olan Mardin, adeta bir açık hava müzesi durumundadır. Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi, Mardin’in asırlardır biriktirilmiş tarihi kültürünün tanıtımına yardımcı olmaktadır.

Sanat Galerisi’nin yapının ana hacminden taşarak bölümsel olarak sokağa yönelmesi ve sokağı biçimlendiren görkemli tonozlu mekanı ve ağırlık kemerlerini de içine alan bir anlayışla planlanması düşünülmüştür. Bu kapsamda sokağa cephe veren yapıların değerlendirilmesiyle, Mardin’in taştan kentsel dokusu da farklı bir zenginlikte bu kültür ortamında sağlıklı vurgulanmıştır.

Düzenlenen Sergiler ve Eğitim Programları

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Koleksiyonu'ndan Seçmelerle - Doğa, İnsan ve Deniz” sergisi Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nde 1 Ekim 2009 tarihinde açıldı. Bir sene boyunca Mardin'de devam eden bu sergide 47 sanatçının 75 eseri yer aldı. Türk resim tarihinin erken döneminden yakın dönemine kadarki geçmişine, Hikmet Onat'tan İbrahim Safi'ye, Şeref Akdik'ten Abidin Dino'ya, Adnan  Çoker'den Selma Gürbüz'e farklı sanatçıların eserleri ile ayna tutuldu. Bunların dışında, Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi'ne de Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyonlarından kaftan, halı gibi çeşitli objeler ile destek verildi. Sergi bir yıl boyunca 110.038 kişi tarafından ziyaret edildi.

"Abidin Dino Mardin'de - Seçme Yapıtlar 1930 - 1990" sergisi, 25 Ekim 2010 tarihinde Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nde  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mardin Valisi Hasan Duruer ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dilek Sabancı'nın katılımıyla açıldı. Abidin Dino’nun 1930-1990 yılları arasındaki dönemine ait 255 eserin yer aldığı sergi, bugüne kadar Türkiye’de açılmış en büyük Abidin Dino sergisi. Sergideki eserler, sanatçının eşi Güzin Dino, Ferit Edgü ve Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyonlarından seçilerek bir araya getirildi.

Sergide, Abidin Dino’nun otoportreleri, eller, Yörükler ve Lazlar serilerinden örnekler, Roma Olimpiyatları dizileri ve 1966 Dünya Futbol Kupası için çekilen “Goal” filmi için çizdiği eskizler, 1963 öğrenci olaylarını belgelediği resimler, Yaşar Kemal’in “Deniz Küstü” romanı için hazırladığı illüstrasyonlar, hastalık günlerini esprili bir şekilde çizdiği “Acının Resimleri” ve “Ak la Ka ra” serisine ait tuvaller ve çiçek resimleri yer aldı. Sergi bir yıl boyunca 85.794 kişi tarafından ziyaret edildi.

"Abidin Dino Mardin'de" Sergisi Eğitim Programları

Haftanın iki günü, Mardin'deki ilköğretim okulları ve liselerden gelen çocukların katılımıyla yapılan eğitim programları, interaktif etkinlikler, sergi gezisi ve atölye çalışmalarından oluştu. Eğitimlerin sonunda, çocuklar atölye çalışmalarında yarattıkları eserlerden birini yanlarına alarak müzeden ayrılırken, bir eserlerini de sergi bitiminde, arkadaşlarının eserleriyle birlikte sergilenmek üzere müzeye bıraktılar.

“Seyreyle... Ara Güler Mardin’de” sergisi, 3 Kasım 2011 tarihinde Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nde  Mardin Valisi Turhan Ayvaz ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dilek Sabancı’nın katılımıyla açıldı.

Küratörlüğünü fotoğraf tarihçisi Engin Özendes’in üstlendiği sergide yer alan fotoğraflar, “Tanımak ve Anlamak” ile “Yüz Yüze” başlıklı iki bölüm halinde sergilendi.

Anadolu insanının yanı sıra Türk ve dünya ünlüleri, Ara Güler’in doğru, kusursuz, keskinlikle ifade edilmiş, yanılmaz, emin tavrıyla “Yüz Yüze” adı altında izlenebildi. Ara Güler’in çektiği portrelerde yaşamın içinden seçilerek ön plana yerleştirilen her kişinin, görüntüsü, zaman akışından koparılmış bir yaşam öyküsü anlatıldı. Uçsuz bucaksız Anadolu platosu, dağlar, kentler Ara Güler'in fotoğraf karelerinde farklı bir estetikle “Tanımak ve Anlamak” adı altında sunuldu.

Serginin açılışı nedeniyle uzun bir aradan sonra yeniden Mardin’e gelen Ara Güler, şehre yeni bir gözle bakarak, bir kentin dönüşümünü belgeledi. Sergi bir yıl boyunca 90.568 kişi tarafından ziyaret edildi.

Fotoğraflar için tıklayınız.

“Mardin’de Bir Oryantalist: Marius Bauer” sergisi, 15 Mayıs 2013 tarihinde Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nde Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dilek Sabancı ve pek çok davetlinin katılımıyla açıldı.

Açıldığı 2009 yılından bu yana ilk kez uluslararası bir sergiye ev sahipliği yapan Dilek Sabancı Sanat Galerisi’nde, Amsterdam’daki Rijksmuseum başta olmak üzere Avrupa ve Amerika’daki önemli müzelerin koleksiyonlarında yer alan Hollandalı ressam Marius Bauer’in 100’ü aşkın yağlıboya, oymabaskı ve eskizleri sergileniyor. Sergi kapsamında Mardinli çocuk ve gençlere yönelik eğitim programları da düzenleniyor. Sergi bir yıl boyunca 20.102 kişi tarafından ziyaret edildi.

“Batı’nın Gözüyle Doğu Fotoğrafları” sergisi, 5 Ekim 2013 tarihinde Dilek Sabancı Sanat Galerisi'nde pek çok davetlinin katılımıyla açıldı.

Dönemin meşhur Osmanlı fotoğraf stüdyolarının çektikleri fotoğraflardan oluşan sergide; dervişler, dilenciler, satıcılar, sokaklar, köy pazarlarının değişmez figür olarak yer aldığı 100’den fazla eser yer alıyor. Sergi kapsamında Mardinli çocuk ve gençlere yönelik eğitim programları da düzenleniyor.

İletişim Bilgileri

Adres :  Gül Mahallesi 1. Cadde Cumhuriyet Alanı Merkez-Mardin