Duygu Kayaman (Sezon 06 - Bölüm 09)
Get the Flash Player to see this player.

Görme Engellilerin Hayal Ortağı

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı “Fark Yaratanlar” programı altıncı sezonunda da devam ediyor. Altıncı sezonun dokuzuncu Fark Yaratan’ı Duygu Kayaman oldu.

Duygu Kayaman, iki buçuk yaşında, göz sinirlerinin arkasında oluşan kitle nedeniyle görme yetisini kaybetti. Dünya ile iletişimini dört duyusuyla gerçekleştiren Duygu Kayaman, sosyal bilinçli liderler yetiştirmek amacıyla kurulmuş olan Young Guru Academy (YGA) bünyesinde görme engellilerin ekonomik ve sosyal gelişimlerini hedefleyen "Kör Liderler Projesi"nde görev aldı. Daha sonra görme engellilerin bilgiye erişimini kolaylaştıran ve Turkcell tarafından desteklenen “Hayal Ortağım” uygulamasının geliştirilmesine liderlik etti. Şu anda iç satış uzmanı olarak Microsoft’ta çalışıyor.

Duygu Kayaman’ın görme engelli olarak hayali, görme engellilerin, kitaplara, gazetelere, eğitimlere ve lokasyon bilgilerine kolay ulaşabilmeleriydi. Bu hayalinden yola çıkarak, YGA bünyesinde bir uygulama geliştirdi. Uygulama, görme engelli kullanıcıların günlük haberlere, köşe yazarlarına ulaşabilmelerini, sesli kitap dinleyebilmelerini ve yüzlerce eğitim alabilmelerini sağlıyor. Engelli kullanıcılar uygulama ile kendilerine en yakın hastane, eczane, okul, banka şubesi, market, noter gibi mekânların iletişim bilgilerine de ulaşabiliyor. “Turkcell Hayal Ortağım” projesinden bugün 110 bine yakın görme engelli faydalanıyor.

Duygu Kayaman,  MIT Technology Review Dergisi tarafından Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen 35 Yaş Altı Yenilikçiler yarışmasında "Yılın Sosyal Yenilikçi"si seçildi.

Duygu Kayaman kendi yaşadığı sıkıntılardan yola çıktı. Türkiye'deki görme engelli 800 bin kişinin hayatına dokunulması için öncülük etti. Binlerce görme engellinin hayatını kolaylaştırdı. Hem kendi hayatında hem de görme engelli binlerce kişinin hayatında kocaman bir fark yarattı.