Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi: Eğitim Ortamında Engelli Ayrımcılığı ile Mücadele Etmek

Proje Künyesi

Kurum: Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR)

Amacı: Eğitim ortamında engelli ayrımcılığı ile mücadele

İli: İstanbul

Hibe Tutarı: 130.000 TL

Proje Ortağı: Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği

Proje Süresi: 15 Temmuz 2014 - 13 Temmuz 2015

Mevcut Durum

Engellilerin %46’sı eğitim alanında ayrımcılığa ve olumsuz davranışlara maruz kalmaktadır (ÖZİDA, 2010). Engelliler eğitimin her aşamasında (kayıt, sınıf ortamı, okulun fiziksel koşulları vb.) ayrımcılığa uğramaktadır. Ders kitaplarının içeriği de engellilere yönelik bu olumsuz algıyı pekiştirmektedir.

Projenin Hedefledikleri

• İstanbul'da:
    • Uzmanlar ve öğretmenler bir araya gelerek engelli ayrımcılığını önlemek için alternatif ders etkinlikleri üretecek.
    • Yaygınlaştırmak üzere tüm süreci ve geliştirilen metotları içeren bir yayın hazırlanacak.
    • Geliştirilen ders etkinlikleri sınıflarda uygulanacak, süreç gözlemlenecek, gerekli revizyonlar yapılacak.
    • MEB ve TBMM’ye alternatif ders etkinlikleri tanıtılacak.

Proje Sonuçları

• Farklı seviye ve branşlardan 25 öğretmen bir sene boyunca engellilik konusunda atölyelere katıldı.
  • Engellilik konusunun farklı yaklaşımlarla ele alınması için bu alanda çalışan akademisyenlerle öğretmenler yıl boyunca bir araya geldi.
  • Akademisyenler ve öğretmenler, eğitimde engelli ayrımcılığını önlemek amacıyla farklı seviyelerdeki sınıflarda uygulanabilecek alternatif ders etkinlikleri üretti.
  • Alternatif ders etkinlikleri projeye katılan öğretmenler tarafından pilot sınıflarda uygulandı, öğrencilerin geribildirimleri alındı.
  • Üretilen bu ders etkinlikleri tüm öğretmenlerle ve ilgili paydaşlarla paylaşmak amacıyla bir kitapta toplandı.

Katılımcı Görüşleri

"Öğretmenler tarafından geliştirilen ders etkinliklerinin uygulandığı okullardan alınan sonuçlar heyecan vericiydi. Özellikle bir okulda öğrencilerin okul yönetimine dilekçeler vererek okulun engelli erişimine uygun hale getirilmesi konusunda oluşturdukları baskı, bize gelecek için umut verdi."

Proje Ortağı

"Öğretmenim… Toplumda sözü geçen ve fikrine değer verilen bir bireyim, en azından öğrencilerim tarafından. Dünyayı değiştiremem ama algının değişmesine, ön yargıların dağılmasına, yardım temelli yaklaşımların sonuçlarının fark edilmesine neden olabilirim. Artık öğrencilerimin ceplerine Matematik, Türkçeden çok, hak temelli bakış açısı doldurmaya çalışıyorum."

Proje Faydalanıcısı