Eğitim Bir Sen Sendikası: Eğitim Şiddeti Yener

Proje Ortağı: Yok

Proje Süresi: 1 Ekim 2013 – 31 Mayıs 2014

Mevcut Durum

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Kadına ve Aile Bireylerine Yönelik Şiddet Alt Komisyonu’nun hazırladığı “2008-2011 Yılları Arası Aile İçi Şiddet Olayları Kapsamında Yapılan Başvurulara İlişkin Rapor”a göre Kahramanmaraş ilinde görülen kadına şiddet oranı binde 7’dir. Ancak, kapalı bir toplum yapısı içeren Kahramanmaraş’ta istatistiklere yansımayan bir çok olayın olduğu varsayılmaktadır. Yerel basında yer alan haberlere göre Kahramanmaraş’ta 2012 yılında şiddet mağduru 2 kadın yaşamını yitirmiştir. 2013 yılının ilk ayında 2 kadın kocaları tarafından hapsedildikleri evlerinden emniyet güçleri marifetiyle kurtarılmıştır. İl Emniyet Müdürlüğü verilerine göre Kahramanmaraş’ta 2012 yılı içerisinde şiddet gören 60 kadına koruma sağlanmıştır. Bu veriler değerlendirildiğinde kadına şiddetin oranı her geçen yıl artmaktadır.

Projenin Hedefledikleri

- Projenin hedef grubunu 930 öğretmen oluşturmaktadır.

- 30 kadın öğretmene, kadına karşı şiddet ve aile içi iletişim becerileri konusunda eğitim verilecektir.

- Eğitim alan kadın eğitimciler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın çalışmalarını yerinde görmeleri amacıyla Ankara’ya götürülecektir.

- Bu kadın öğretmenler okullarındaki kadın ve erkek toplam 900 öğretmeni bu konuda bilinçlendirmek için çalışma yapacaktır.

- Şiddete uğrayan kadınların aile içerisinde yapabilecekleri ve hukuki olarak yapılması gerekenler konusunda bir panel düzenlenecek ve katılımcılara broşürler dağıtılacaktır.

- Proje, erkek öğretmenlerin katılımına açık olacak, kadına karşı şiddetle ilgili makale yazma yarışması yapılacaktır.