Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi: Eğitime Eşit Katılım

Proje Künyesi

Kurum: Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi

Amacı: Eğitim ortamında engelli ayrımcılığı ile mücadele edilmesi

İlleri: İstanbul

Hibe Tutarı: 127.000 TL

Proje Ortağı: Eğitim Reformu Girişimi, Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği

Proje Süresi: 15 Temmuz 2016 – 14 Temmuz 2017

Mevcut Durum

Engelliler eğitimin her aşamasında (okula kayıt, sınıf ortamı vb.) ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Öğrencilerin temas ettikleri ders kitapları engellilere yönelik olumsuz algıyı pekiştirmektedir. Ayrıca öğretmenler ayrımcılık konusunu sınıfta nasıl ele alacaklarına dair bir yönlendirmeye ve materyale ihtiyaç duymaktadır.

Projenin Hedefledikleri

• İstanbul'da:
    • 2016-2017 döneminde okutulacak 35 ders kitabındaki engelli ayrımcılığı tespit edilecek ve çözüm önerileriyle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili birimlerine raporlanacak.
    • 450 öğretmen, 200 eğitim fakültesi öğrencisine ulaşılarak eğitimde engelli ayrımcılığıyla mücadele konusunda bilgi verilecek ve sınıfta kullanabilecekleri materyallere erişimleri sağlanacak.
    • Video, sosyal medya kampanyası, infografik gibi araçlarla eğitimde engelli ayrımcılığı konusunda farkındalık yaratılacak.