Türkiye Kızılay Derneği Erzincan Şubesi: Engelli Annelerinin Güçlendirilmesi

Proje Ortağı: Yok

Proje Süresi: 1 Eylül 2014 – 31 Mart 2015

Mevcut Durum

Zihinsel veya bedensel engelli çocukları olan aileler için bu tanıyı koymak oldukça travmatik bir durumdur. Bu gibi aileler daha çok stres altında olmakta ve özellikle engelli çocuk sahibi olan annelerin bu konudaki kaygıları daha yüksek olmaktadır. Zihinsel veya bedensel engelli çocuğa sahip kadınlar, engelli çocuğa sahip olmayan kadınlara göre daha çok stres altında kalmakta ve depresyon düzeyleri daha yüksek olmaktadır. Zihinsel ve bedensel engelli çocuğa sahip babalarda depresyon ve alkol bağımlılığı daha çok görülmektedir. Bu olumsuz etki sonucunda engelli annesi kadınlara aile içi şiddet uygulanmaktadır. Toplumdan tecrit edilmiş bir hayat yaşayan engelli annelerinin bilinçlendirilmesi ve haklarının bilincinde olması önemli bir ihtiyaç olarak belirmektedir.

Projenin Hedefledikleri

- Bedensel veya zihinsel engelli çocuğu olan 100 kadına ve ayrıca 20 engelli kadına, şiddeti doğuran ve pekiştiren olumsuz tutum ve davranışları ortadan kaldırmak amacıyla şiddete yönelik bilinçlendirme konusunda eğitimler verilmesi

- Zihinsel veya bedensel engelli çocuğa sahip ailelerde şiddet gören 100 kadın veya engelli çocuğa ve şiddet uygulayana yönelik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin verilmesi

- 120 kadına ve zihinsel veya bedensel olan engelli 100 çocuğa yönelik hizmet sunumunda, ilgili kurum veya kuruluşlar ile işbirliği mekanizması kurulması