Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği (TÜRGÖK): Engelli Dayanışması İle Engelsiz Gelişim Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği (TÜRGÖK): Engelli Dayanışması İle Engelsiz Gelişim Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği (TÜRGÖK): Engelli Dayanışması İle Engelsiz Gelişim Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği (TÜRGÖK): Engelli Dayanışması İle Engelsiz Gelişim Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği (TÜRGÖK): Engelli Dayanışması İle Engelsiz Gelişim

Proje Künyesi

Kurum: Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği (TÜRGÖK)

Amacı: Tutuklu gençlerin, engelli akranları için gönüllü olarak kitap seslendirmesi ve bu yolla suça itilmiş gençlerin gelişimine katkı sağlanırken, görme engelli çocuklar için sesli kitap üretilmesi.

Hibe Tutarı: 90.000 TL

Proje Ortağı: Bergama M tipi Çocuk Ceza İnfaz Kurumu

Projenin Gerçekleştiği İl: İzmir/ Bergama

Proje Başlangıcı: 15 Nisan 2011

Proje Bitişi: 15 Nisan 2012

Mevcut Durum

Bergama M tipi Ceza Evindeki çocuk tutukluların sayısı 200 ile 250 arasında değişmektedir. Ceza evindeki çocuklar toplumdan tamamen dışlanmıştır. Öte yandan Türkiye’de görme engellilerin %34’ü okuryazar olmadığı gibi, eriştikleri kitap sayısı da oldukça kısıtlıdır.(TÜRGÖK, 2011)

Projenin Hedefledikleri

• İzmir Bergama M Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda:
  • 12-18 yaş arasındaki tutuklu 20 gönüllü genç diksiyon eğitimi alarak 50 çocuk kitabı seslendirecek.
  • Her kitaptan 1000’er adet çoğaltılarak, TÜRGÖK üyesi görme engelli gence gönderilecek.
  • Çalışmalar Adalet Bakanlığı bünyesinde diğer ceza evlerinde uygulanması için tanıtılacak.

Proje Sonuçları

• Cezaevinde görme engelli gençler için kitap seslendiren 48 tutuklu genç gönüllü
  • İzmir Devlet Tiyatrosu'ndan 10 gönüllü ve cezaevi yetkililerinin bir araya geldiği diksiyon eğitimi
  • Haftada iki kere düzenlenen toplam 10 eğitim
  • 48 tutuklu gençten 23'üne diksiyon eğitimi, 25'ine teknik ses kayıt eğitimi
  • Proje tanıtımı için broşür. Proje tanıtım broşürü için tıklayınız...
  • Tutuklu gençlerin katılımıyla "Kendi Hayatının Lideri Ol" semineri

Katılımcı Görüşleri

“Projede yer almak kitap okuma alışkanlığımı tazeledi, kelime hazinemi genişletti ve büyük bir manevi huzura kavuştum. Daha önce sanki hiçbir işe yaramadığımı düşünürdüm, şimdi bu düşüncem tam tersine döndü.”

Bergama Tutukevi, Tutuklu Gençİzmir

“Bu projede gönüllü olmak, öncelikle bana kitap okumayı sevdirdi. Bu şekilde buradan bile bir faydamız olduğu için çok mutluyum. Bu projeye başladığımızdan beri kaç kitap bitirdiğimi hatırlamıyorum. Tahliye olduktan sonra TÜRGÖK’te gönüllü olacağım.”

Bergama Tutukevi, Tutuklu Gençİzmir