Engelli Kadın Derneği: Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları 2
Engelli Kadın Derneği: Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları 2 Engelli Kadın Derneği: Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları 2 Engelli Kadın Derneği: Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları 2 Engelli Kadın Derneği: Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları 2 Engelli Kadın Derneği: Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları 2 Engelli Kadın Derneği: Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları 2 Engelli Kadın Derneği: Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları 2 Engelli Kadın Derneği: Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları 2 Engelli Kadın Derneği: Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları 2

Proje Künyesi

Kurum: Engelli Kadın Derneği

Amacı: Engelli kadınların hakları konularında bilinçlenerek kendi sorunlarının çözümünde aktif rol almalarının sağlanması

İlleri: Bursa, Gaziantep, Trabzon

Hibe Tutarı: 179.728 TL

Proje Ortağı: Adana Kadın Dayanışma Merkezi

Proje Süresi: 14 Temmuz 2013 - 6 Temmuz 2014

Mevcut Durum

Engelli kadınlar «tek başına namusunu koruyamaz ve hiçbir şey yapamaz» anlayışı ile yetişmektedir. Bu anlayış, erkekler ve engelli olmayanlara kıyasla sosyo-ekonomik katılımı zorlaştırmaktadır. Engelli kadına yüklenen bu ayrımcı rol dağılımı engelli kadın ve toplum tarafından içselleştirilmektedir.

Projenin Hedefledikleri

• Bursa, Gaziantep ve Trabzon'da:

o STK ve kamu temsilcisi 60 engelli kadına haklar ve ayrımcılık eğitimleri verilecek.

o 60 engelli kadın yerel etkinliklerle 150 kişiye ulaşacak.

o Proje final toplantısı ile eğitim alan kadınlar arasında deneyim paylaşımı ve işbirliği imkânları yaratılacak.

o Engelli kadın örgütlenmesi konusunda bir eylem planı oluşturulacak.

Proje Sonuçları

• Engelli kadınlar, akademisyenler ve kadın örgütlerinden temsilcilerin katılımı ile Antalya’da bir deneyim paylaşım kampı düzenlendi.
  • Kamptaki öğrenimler üzerinden engelli kadın örgütlenmesi için ileriye dönük yapılması gerekenler belirlendi.
  • Kampının çıktıları doğrultusunda ve ENGKAD ve kadın alanında çalışan uzmanların katkıları ile «Türkiye’de Engelli Kadın Örgütlenmesi Eylem Planı ve Yol Haritası» hazırlandı.
  • Proje illerinde toplamda 60 engelli kadın engelli hakları, toplumsal cinsiyet ve ayrımcılık konularında eğitim aldı.
  • Eğitime katılan kadınlar:

o Gaziantep’te «Engelli Kadına Yönelik Ayrımcılık ve Şiddet» konulu bir panel düzenledi.

o Trabzon’da Sinezon Derneği’nin desteği ile ilk kez sorunlarını anlattıkları bir belgesel hazırladı.

o Bursa’da engelli kadın örgütlenmesi üzerine bir çalıştay düzenledi ve Bursa Engelli Kadın Derneği’ni kurdu.

• Düzenlenen final toplantısıyla 50 engelli kadın illerde örgütlenme pratiği, ihtiyaçlar ve deneyim paylaşımı için bir araya geldi.

Katılımcı Görüşleri

“Türkiye’de ilk kez yapılan ve 2. yılını geride bıraktığımız projede gittiğimiz her il ve karşılaştığımız her engelli kadın bir ‘ilk’i yaşıyor. Engelli kadınlar ilk kez hak temelli mücadelenin ne olduğunu görüp kendi dünyalarının ve yaşam mücadelelerinin bambaşka bir versiyonuyla tanışmış oluyorlar. Hak kavramı ve hak arama mücadelesiyle tanışan engelli kadınların dışarıdan bakıldığında küçük ama kendi dünyaları için kocaman adımlar atması en önemli kazanımdır.

Proje Koordinatörü

“Bugüne kadar hayatımda sadece ailem vardı. Hiç sosyal hayatım olmadı. Eğitime katıldıktan sonra arkadaşlarım oldu. Eğitimde tanıştığım Necla’nın desteği ile kalan 5 dersimi vererek ortaokul açık öğretimden mezun oldum. Okumaya devam edeceğim. Bir de bilgisayar kursuna gitmeye başladım, kurs bittikten sonra da çalışmak istiyorum. Ailem görme engelli olduğum için dışarı çıkmama izin vermezdi, ama bendeki değişimi gördükçe, mutlu olduğumu gördükçe, artık izin veriyor. Engelli Kadın Derneği ile tanıştıktan sonra her şey değişti.

Proje Faydalanıcısı