Engelli Kadın Derneği: Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları 3

Proje Künyesi

Kurum: Engelli Kadın Derneği (ENGKAD)

Amacı: Engelli kadınların hakları konularında bilinçlenerek kendi sorunlarının çözümünde aktif rol almalarının sağlanması

İlleri: Çanakkale, İçel

Hibe Tutarı: 159.999 TL

Proje Ortağı: Adana Kadın Dayanışma Merkezi

Proje Süresi: 14 Temmuz 2014 - 13 Temmuz 2015

Mevcut Durum

Engelli kadınlar, hem kadın hem engelli olmaktan gelen çifte bir dezavantaja sahiptir ve engelli ve kadın hakları konusunda yeterli bilgiye sahip değildir. Engelli kadınlar arasında örgütlü mücadele de yeterince yaygın değildir.

Projenin Hedefledikleri

• Çanakkale ve İçel'de engelli kadınlar kadın, engelli hakları ve örgütlü mücadele hakkında bilgilenecek.
  • “Türkiye’de Engelli Kadına Yönelik Şiddet Raporu” hazırlanacak.
  • Toplumsal cinsiyet, engelli hakları ve ayrımcılık üzerine bir kılavuz yayınlanacak.
  • Engelliliğe yönelik sıkça sorulan sorular kitapçığı oluşturulacak.

Proje Sonuçları

• Çanakkale ve İçel'de 40 engelli kadına ulaşılarak kadınların hakları konusunda bilgilenmeleri sağlandı. Bilgilenen kadınlar çevrelerinde engelli hakları konusunda etkinlikler ve basın açıklamaları düzenlediler.
  • Engelli kadınlar kendilerine günlük hayatta yöneltilen sorulara cevap verdikleri bir Sıkça Sorular Kitapçığı ürettiler.
  • Engelli kadınlara yönelik Engelli Hakları ve Ayrımcılık Kitapçığı yayınlandı.
  • Türkiye’de ilk defa engelli kadına yönelik şiddet izlenerek bir raporla paylaşıldı.

Katılımcı Görüşleri

"Bu dernek bana haklarımı gösteriyor, benim sesimi çıkarmam gerektiğini gösteriyor… Bir süre sonra o gücü kendinde görüyorsun, eve kapanman gerekmediğini fark ediyorsun, topluma katılabilirim diyorsun. Bizler her yerdeyiz, sadece bizi görmüyorlar, bizim farkımızda değiller."

Proje Faydalanıcısı

"ENGKAD’ın bugüne kadar yaptığı çalışmalar engelli kadınların bilgiye ulaşmalarının oldukça kısıtlı olduğunu, gördükleri muameleleri normal karşıladıklarını, örneğin ellerinden paraları alındığında bunu aileye katkı gördüklerini, asla ekonomik şiddet olarak düşünmediklerini, ayrımcılığın farkında olmadıklarını, örgütlü hak talebini bilmediklerini göstermiştir…"

Kurum Başkanı