Eğitimde Görme Engelliler Derneği: Engelli Üniversite Öğrencileri İnisiyatifi

Proje Ortağı: Engelsiz ODTÜ Topluluğu

Proje Süresi: 14 Temmuz 2014 - 13 Temmuz 2015

Mevcut Durum

Engelli bireyler engelsiz akranlarıyla eşit şartlarda üniversite ve imkânlarından faydalanamamaktadır. Tüm üniversitelerde kurulan Engelli Öğrenci Birimleri etkin şekilde çalışmamaktadır. Engelli öğrencilerin taleplerini dile getirebilecekleri, söz haklarının olduğu bir sistem bulunmamaktadır.

Projenin Hedefledikleri

• 40 engelli üniversite öğrencisi ile İstanbul ve Ankara’da çalıştaylar düzenlenecek.
  • Engelli öğrenciler, üniversiteleri erişilebilirlik açısından değerlendirecek ve üniversitelere engelli öğrencilerin erişimiyle ilgili başvurular yapılacak.
  • Engelli öğrencilerin iletişimi için bir e-platform kurulacak.
  • Kamu kurumları ile görüşülerek üniversite verileri ve talepleri paylaşılacak.

Proje Sonuçları

• Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 26 katılımcı İstanbul ve Ankara’da düzenlenen çalıştaylar ile hak temelli yaklaşım, engelli hakları, erişilebilirlik, üniversitelerin durumu, sınav sistemi, üniversitelerde ayrımcı uygulamalar konularını ele aldı.
  • Eğitimlere katılan öğrenciler okullarında taleplerde bulunarak değişimi başlattılar.
  • Engelli üniversite öğrencilerinin iletişiminin sağlanması için bir e-platform kuruldu.
  • Öğrencilerin üniversitelerini değerlendirdiği online üniversite anketleri ve kamu kurumlarına yapılan bilgi edinme başvuruları ile üniversitelere dair veriler toplandı.
  • Veriler kamu kurumları ile yapılan görüşmelerde paylaşıldı ve Üniversitelerde Engellilere Yönelik Mevcut Durum Analizi adlı rapor ile yayınlandı.

Katılımcı Görüşleri

"Engelli Üniversite Öğrencileri İnisiyatifi projesi öğrencilik hayatımda unutamayacağım kazanımlardan biri oldu. Bu projeyle öğrencisi olduğum 19 Mayıs Üniversitesi’nin engellilik çalışmalarını temsil eden kişi konumuna geçtim. Projeden öğrendiklerimi üniversiteye uygulamaya çalışarak, diğer engelli arkadaşlarımın da bu inisiyatif içinde yer almasını sağladım. En önemlisi inisiyatifin bizde olması gerekliliğini öğrendim."

Proje Faydalanıcısı

Toplantı sonrasında samimi arkadaşlıklar geliştirdik. Kendi engel grubumuzun dışındaki engelliler hakkında bilgi sahibi olduk. Neticede ben bir görme engelli olarak resmi bir kurumda işlem yaptırırken, orada işaret dili bilen bir elemanın olup olmadığını ya da kurum içi fiziksel erişilebilirliğin nasıl olduğunu sorgulamadan geçemiyorum artık.

Proje Faydalanıcısı