Toplumsal Konuları Araştırma Ve Geliştirme Derneği (Tokageder): Engellilere Hizmet, Kadınlara ve Gençlere İstihdam

Proje Künyesi

Kurum: Toplumsal Konuları Araştırma Ve Geliştirme Derneği (TOKAGEDER)

Amacı: Genç kadınların engelli bakımı konusunda eğitilerek istihdam edilmesi ve engellilerin kaliteli bakım hizmetlerine erişiminin sağlanması

İl: Kocaeli

Hibe Tutarı: 84.571 TL

Proje Ortağı: Kocaeli Belediyesi, Çağdaş Kadınlar Derneği

Proje Başlangıcı: 1 Haziran 2009

Proje Bitişi: 30 Mart 2010

Mevcut Durum

Türkiye’de kadın ve genç istihdamının geliştirilmesinin, öncelikle ekonomide yeni istihdam imkânlarının yaratılmasına bağlı olduğu bilinmektedir. Bu kapsamda, “bakım hizmetleri sektörü” henüz gelişmemiş olan sektörler arasında yer almaktadır. Bu sektörün geliştirilememiş olmasının en önemli nedeni uzman personel yetiştirebilecek mesleki eğitim programlarının henüz yaygınlaşmamış olmasıdır. (TOKAGEDER, 2008)

Projenin Hedefledikleri

• Kocaeli’ndeki 28 işsiz genç ve genç kadınlara "evde engelli bakım hizmeti" eğitimi verilecek.
  • Bu eğitimler sonunda eğitim katılımcılarından %50’sine istihdam sağlanacak.
  • Engelli bakımı alanında sektördeki boşluğu doldurarak iyi örnek oluşturup, modelin yaygınlaştırılmasına katkı sağlanacak.

Proje Sonuçları

• 5 uzman eğitimci ile toplam 256 saatlik eğitim programı uzmanlarla tasarlandı.
  • Bu eğitim engelli bakım alanında çalışmak isteyen veya engelli çocuğu olan 30 kursiyere verildi.
  • Eğitim içeriği Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sertifikalandırıldı.
  • Kursu başarıyla tamamlayan tüm kursiyerler, eğitimlerde öğrendiklerini uygulayabilmek üzere rehabilitasyon merkezlerinde staja yerleştirilerek, program sonunda başarılı olan kursiyerler sertifikalarını aldı.
  • Programı başarıyla tamamlayan kursiyerler için web sayfası üzerinden bir özgeçmiş bankası oluşturuldu ve istihdam olanakları araştırıldı.
  • Bu çalışmaların sonucunda hedeflendiği gibi 16 istihdam olanağı bulunmasına rağmen eğitim alan kursiyerlerin istihdam konusunda beklentilerinin yükselmesiyle, kursiyerlerin 4’ü istihdam edildi.
  • Halk Eğitim Merkezi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sertifikalandırılan program içeriğini kendi bünyesinde değerlendirmek için kurs açtı.

Katılımcı Görüşleri

’’Oğlumdan sebep on sekiz yıldır engelliler camiasının içindeyim. Gittiğimiz kurumlarda karşılaştığım tek sorun sevgi eksikliğiydi. Kurumlar,  devletin sağladığı imkanlar dahilindeki iyi ve ihtiyaçlara cevap verebilecek konumdalar. O çocukların gözlerindeki sevgi, umut ışığı beni dışarıdaki sağlıklı insanlardan daha da uzaklaştırıyor. Onların çıkarsız sarılışları, özlemleri ve herkese kucak açmaları… Unutulmaz…’’

Kursiyer, Engelli Annesi

’’Kursun başlangıcında amaçladığım şey sertifika alıp istihdamın bir parçası olmaktı. Fakat zaman ilerledikçe kursun bana kattıkları beni başka yönlere çekmeye başladı. Önceden engelliler hakkında fazla bilgim yoktu, çoğu insanın olduğu gibi belki de onları görmezden geldim önceleri. Ama şimdi engellerin aşılmak için var olduklarını öğrendim.’’