Enver Özkahraman (Sezon 03 - Bölüm 09)
Get the Flash Player to see this player.

Vanlı Genç Kızlara Kilim Dokumayı Öğretti, Onlar Hayatı Motiflere İşledi

Fark Yaratanlar programının 24 Şubat 2012 tarihindeki konuğu, Van’da kurduğu kilim atölyesinde genç kızlara kilim dokumacılığını öğreten Enver Özkahraman.

Enver Özkahraman’ın hikayesi, Hakkari’de Köy Hizmetleri’nden emekli olduktan sonra Van’a yerleşmesiyle başladı. Amatör bir fotoğrafçı ve ressam olan Özkahraman, Hakkari’nin ve Van’ın köylerini gezerken, yüzyıllardır nesilden nesile aktarılan kilim dokumacılığı sanatı ve dağlardan toplanan kök ve bitkilerden yapılan kök boya ile tanıştı.

Enver Özkahraman, bu geleneksel sanatı yaşatmak için Van’da küçük bir atölye kurdu. Okula gidemeyen ve köylerinden göç etmek zorunda kalan maddi durumu iyi olmayan genç kızlara atölyesinde kilim dokumayı öğretmeye başladı. Özkahraman, kilimleri satarak, fuarlara ve kermeslere katılarak genç kızlara geçim kaynağı yarattı. Atölye zamanla, genç kızlara okuma yazma, anne-çocuk sağlığı eğitimleriyle de bir okula dönüştü.

Atölyenin kaderi Ümit Kıvanç’ın “Kızlar ve Kökler” belgeseli ile değişti. 2003 yılında İstanbul’daki gösteriminde belgeseli izleyen İstanbullu işadamı Servet Harunoğlu, atölyenin ürettiği kilimleri geniş kitlelere ulaştırmak için Enver Özkahraman ile Hisar Anadolu Destek Derneği’ni kurdu. Atölye sayısını 6’ya, burada eğitim gören genç kızların sayısını ise 125’e çıkaran dernek, yörede daha fazla atölye açarak daha fazla genç için umut kapısı olmayı hedefliyor. 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen Van Depremi’nden sonra bir süre çalışmalarına ara vermek zorunda kalan dernek, depremden bir ay sonra iki atölyeyi yeniden açtı ve eski günlerine dönmek için çalışmalara başladı.