Ercan Tutal (Sezon 01 - Bölüm 03)
Get the Flash Player to see this player.

Haftanın Fark Yaratanı; Engelliler için Engelsiz Bir Dünya Yaratan Ercan Tutal

Sabancı Vakfı'nın katkılarıyla hayata geçen "Fark Yaratanlar" programının 18 Ekim 2009 tarihindeki konuğu, engelliler için toplumsal adalet konusunda fark yaratan, 2004 Olimpiyat Meşalesi taşıyıcısı, dünyadaki ilk ve tek engelli dalış organizasyonun Türkiye temsilcisi Ercan Tutal.

1961'de Bursa'da doğan Ercan Tutal, Almanya'da Tübingen Üniversitesi'nde "İngiliz ve İtalyan Dili Edebiyatı" okudu. Engellilerin toplumsal yaşama tam ve eşit katılımını ilk orada gözlemledi ve üzerinde kafa yormaya başladı. Engellilerle birebir ilişkiler kuran Tutal, Avrupa'nın değişik ülkelerindeki kurumları, projeleri inceledi ve tanıklıklarını Türkiye'ye taşıdı. Engellilerin yaşama bağlanması ve sosyal entegrasyonu sağlamak için çalışmalar yapan Tutal, engellilerin engelsiz bir dünyada yaşamaları için çaba sarf ediyor. Her türlü engelliye dalış yaptırabilen Tutal, gözleri görmeyenlere resim, kulakları duymayanlara DJ'lik yapmayı öğretiyor. Her sene yüzlerce engelli gence tiyatro, DJ'lik, fotoğrafçılık, yaşam koçluğu ve müzik dersleri veriyor.

Merkezi California'da olan dünyadaki ilk ve tek engelliler dalış organizasyonu Handicapped Scuba Association "Türkiye temsilcisi ve kurs direktörü" olarak 1997 yılından beri engellilere gönüllü dalış eğitimi veriyor. 2003 yılında Special Olympics Onursal Konuğu olarak Dublin'e davet edildi. Polonya, Almanya ve İtalya’da dalış konusunda atölye çalışmalarına katıldı. 2004 Olimpiyat Meşalesi taşıyıcılarından biri oldu. UNDP “Gençlik için İyi Örnek” ödülünü alan Tutal, ABD'de bulunan ASHOKA Vakfı tarafından "sosyal girişimci" olarak seçildi.

Daha fazla bilgi için:

www.duslerakademisi.org