K. Demirel Sevgi Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi: Ereğli Down Cafe ve Özel Gençler Sanat Evi K. Demirel Sevgi Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi: Ereğli Down Cafe ve Özel Gençler Sanat Evi K. Demirel Sevgi Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi: Ereğli Down Cafe ve Özel Gençler Sanat Evi K. Demirel Sevgi Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi: Ereğli Down Cafe ve Özel Gençler Sanat Evi K. Demirel Sevgi Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi: Ereğli Down Cafe ve Özel Gençler Sanat Evi K. Demirel Sevgi Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi: Ereğli Down Cafe ve Özel Gençler Sanat Evi

Proje Künyesi

Kurum: K. Demirel Sevgi Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi Gençlik ve Spor Derneği (K. Demirel)

Amacı: Kurulan Down Cafe’nin zihinsel engelli gençlere ekonomik ve toplumsal hayata katılım imkanı sağlaması ve halkın engelliler konusunda bakış açısını değiştirmesi

İli: Konya

Hibe Tutarı: 156.390 TL

Proje Ortağı: Ereğli Belediyesi Başkanlığı, Etiler Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi, Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Alternatif Yaşamı Destekleme Derneği, Konya Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü

Proje Başlangıcı: 6 Temmuz 2012

Proje Bitişi: 6 Temmuz 2013

Mevcut Durum
Öğrenim gören orta düzeyli zihinsel engelli öğrenciler, okuldaki atölyelerde üretime katılsalar da sosyal ve ekonomik hayatta öğrendiklerini uygulayamamaktadırlar. Ayrıca Ereğli’de engellilere karşı önyargı ve acıma yaklaşımı mevcuttur (Kaynak: K. Demirel, 2011).

Projenin Hedefledikleri

• Konya Ereğli’de:
    • Down Kafe kurulacak.
    • Zihinsel engelli gençler eğitim alarak açılacak olan kafede çalışacak.
    • Down Cafe'ye gelen ziyaretçiler, engelli gençlerin yapabileceklerinin farkına varacak.
    • Zihinsel engelli gençler, toplumsal ve ekonomik hayata katılacaklar.

Proje Sonuçları

• Projenin web sitesi (www.kedc.gen.tr) ve Facebook sayfası açıldı.
  • Down sendromlu ve zihinsel engelli gençlerin hizmet verdiği ”Sevgi Down Cafe” hizmete girdi.
  • Kâzım Demirel Sevgi Eğitim Uygulama Okulu’ndan 14 öğretmen “eğitimci eğitimi” programına katıldı.
  • 37 öğrenci “uygulamalı eğitim” aldı, 24 öğrenci kafede dönüşümlü olarak çalışmaya başladı.
  • Ereğli Down Cafe’de çalışan 7 öğrenci, İstanbul’da, Etiler Turizm Otelcilik ve Meslek Lisesi’nde uygulamalı eğitim aldı ve öğretmenleri ile birlikte Şişli Down Cafe’yi ziyaret etti.
  • Down Cafe deneyimi ardından 9 zihinsel engelli genç 2 farklı tesiste çalışmaya başladı.
  • Deneyim paylaşımı için Konya Ereğli’de “Türkiye’de Down Cafe Uygulamaları Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Katılımcı Görüşleri

“Çalışmayı çok seviyorum ben, güzel bir duygu çalışmak. Sevgi Down Cafe’ye geldikten sonra çevrem oldu, konuşmamda problem vardı, düzelttim. Arkadaşlar edindim. Hocalarım iyi, servis açmayı biliyorum, açıyorum. Çay servisi yapmayı öğrendim. Burada ortam çok güzel, arkadaşlarım iyi.”

Proje Faydalanıcısı

“Oğlum Salih eskiden evden hiç çıkmak istemezdi, sürekli evde oturur, bol bol televizyon seyreder, dizileri takip etmeye çalışırdı. Şimdi evde kalmak istemiyor, devamlı kafeye gelmek istiyor. Kafede çalışmaya başladığından beri çok mutlu. Salih burada aşçıya yardım ediyor, servis hizmetlerini öğreniyor, ama daha da önemlisi kişisel olarak gelişiyor, sosyalleşiyor.”

Proje Faydalanıcısının Annesi

“Bu proje sayesinde çocuklar öncelikle toplumla buluştular. Her çevreden kafeye müşteri olarak gelen insanlarla iletişime geçtiler. Bu anlamda sosyalleştiler. Toplumun da bu yönde engellilere bakış açısında büyük bir değişiklik oldu. Gençler, engellilerin de toplumda bir rolleri olduğunu, herkes gibi iş ve meslek sahibi olabileceklerini ve işlerini en iyi şekilde yapabileceklerini gösterdiler.”

Proje Koordinatörü