Ertuğrul Sabah (Sezon 02 - Bölüm 10)
Get the Flash Player to see this player.

Haftanın Fark Yaratanı 45 Bin Engellinin Yüzünü Güldüren Ertuğrul Sabah

"Fark Yaratanlar" programının 16 Aralık 2010 tarihindeki konuğu, bugüne kadar 57 bin kilometre yol kat ederek, 45 bin zihinsel engelliye ulaşan ve zihinsel engellilerin diş sağlığı için çalışmalarına devam eden Ertuğrul Sabah.

Ertuğrul Sabah, Türkiye'de eve ya da engelli yurtlarına bağlı yaşayan zihinsel engelliler için geliştirdiği sistemle, diş tedavisini hastaların ayağına götürüyor. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışan Sabah, 2001 yılında İzmir'de Ege Ağız Diş Sağlığı ve Diş Hekimleri Derneği'ni kurdu. Sabah, dernek aracılığıyla, zihinsel engelli hastaların ağız ve diş muayenelerini yapmak ve gerekli tedavi yöntemlerini uygulamak için tam donanımlı seyyar diş hekimliği üniteleri geliştirdi. Hizmeti hastaların ayağına götüren ve Türkiye'de ilk defa uygulanan bu sistem sayesinde, kanal tedavisinden dolgu yapımına kadar birçok işlem yapabilen Sabah, hastalara diş fırçalama eğitimleri vererek yapılan tedavinin sürdürülebilir olmasını sağlıyor.

Ertuğrul Sabah, birçok engellinin yeteri kadar toplumla kaynaşamaması ve bazı temel sağlık sorunlarını giderememesi nedeniyle, gönüllü genç diş hekimleri ile birlikte toplumun bu kesimine ulaşmayı hedefliyor. Bugüne kadar 122 merkezde çalışmalar yapan Ertuğrul Sabah, yaklaşık 57 bin kilometre yol yaparak 45 bin zihinsel engelliye ulaştı. Sabah, Başbakanlık Özürlüler İdaresi, İl Sağlık ve Milli Eğitim Müdürlükleri, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle işbirliği yaparak seyyar tedavi sisteminin Türkiye genelinde yaygınlaşması için çalışmalarına devam ediyor.