Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği: Eşit Söz Eşit İnsanca Yaşam

Proje Künyesi

Kurum: Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği (EKAME-DER)

Amacı: Kadına Yönelik Şiddeti Önlemek

İli: Edirne

Hibe Tutarı: 35.000 TL

Proje Ortağı: Edirne Belediyesi, Trakya Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜKSAM), Edirne Valiliği İl Özel İdaresi, KAMER Vakfı

Proje Süresi: 1 Ekim 2013 – 31 Mayıs 2014

Mevcut Durum

EKAME-DER’in geçmiş projelerinde Edirneli kadınların  toplumsal  cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılık yaşadığı; karar mekanizmalarında yeteri kadar yer almadığı ve bu konuda desteklenmedikleri tespit edilmiştir (örneğin; Edirne İl Genel Meclisi'nde hiçbir dönemde kadın üye olmamıştır. Belediye Meclisi'nde 28 üyeden sadece 4’ü kadındır. Merkezdeki 24 mahallede sadece 1 kadın muhtar vardır). Kadınların temsiliyetteki azlığı sebebiyle kadın haklarını öncelikli olarak ele alan anlayış hizmet politikalarına yansımamaktadır. Bu sebeple Edirne’de özellikle dezavantajlı kesimlerin yoğunlaştığı mahallelerde kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilgilendirilmesi gerekmektedir.

Projenin Hedefledikleri

- Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile ilgili bilinç yaratabilmek için proje yürütücüleri tarafından gönüllü 20 öncü kadın belirlenecektir.

- 20 kadın, 2 aylık sürede ikişer kişilik gruplar halinde toplam 1.200 kadınla yüzyüze görüşme yapacaktır.

- Görüşmeler Edirne’de dezavantajlı kesimlerin yaşadığı Şükrüpaşa, Fındık Fakih, Abdurrahman ve Talatpaşa mahallelerinde yaşayan kadınlarla yapılacaktır.

- Yüz yüze görüşmelerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusuna dikkat çekilecek, yaşamda eşit olmanın farkına vardırıcı bilgilendirmeler yapılacaktır.

- Daha sonra yapılacak olan mahalle toplantıları ve kahvaltı etkinlikleri ile hem eğitim almış kadınların kaynaşması, hem de edinilmiş bilgilerin pekiştirilmesi sağlanacaktır.