Eşpedal Derneği (Sezon 07 - Bölüm 15)
Get the Flash Player to see this player.

Eşpedal Derneği: Görme engelli ve gören birlikte, eşit özveri ve eşit emekle...

Türkiye’de resmi rakamlar tam olarak bilinmese de 8,5 milyon engelli vatandaş bulunuyor. Bunların içinde görme engelli birey sayısı yaklaşık olarak 800 bin kişi civarında. Ancak ülkemizdeki eşit ve erişilebilir kamusal alanların kısıtlı olması, bu bireylerin fiziksel antrenman yapmasının ve sosyalleşmesinin önündeki en önemli engellerden biri.

Eşpedal Derneği, engelli bireylerin fiziksel ve sosyal rehabilitasyonunu ve engelli engelsiz bireyler arasındaki dostluğu tandem olarak adlandırılan iki kişilik bisikletler aracılığıyla sağlıyor. Dernek, bisiklet sporuna gönül veren engelli ve engelsiz bireyleri bir araya getiriyor. Yaklaşık 3 yıl önce bir topluluk olarak başlayan Eşpedal Derneği’nin bugün iletişimde olduğu 100’e yakın engelli birey bulunuyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinde temsilcilikleri ve 200 gönüllüsü bulunan Dernek, şehir içinde ve dışında bisiklet turları ve yarışlarının yanı sıra kurs ve sertifika programları da hayata geçiriyor. Ayrıca Eşpedal üyeleri bugünlerde, bir ilki gerçekleştirerek Karadeniz’den Hazar’a bir görme engellinin bisikletle çıkacağı en uzun turun da hazırlıklarını yapıyorlar.

Eşpedal Derneği, engelli ve engelsiz bireyler arasında köprüler oluşturdu. Sosyal iletişim ve egzersiz yapmak yönünde sıkıntı çeken Türkiye’deki yüzlerce engelli birey ile herhangi bir engeli bulunmayan bireylerin farklı yaşam şekillerini deneyimlemeleri için fırsatlar yarattı. Hem spor yaparak sosyalleşmek isteyen engelli ve engelsiz bireylerin hayatında, hem de sivil toplum alanında kocaman bir fark yarattı.