Hayat Sende Gençlik Akademisi Derneği: Etiketsiz Eğitim

Proje Künyesi

Kurum: Hayat Sende Gençlik Akademisi Derneği

Amacı: Devlet korumasında yetişmiş öğrencilerin eğitimde etiketlenmesi ile mücadele

İlleri: Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Erzincan, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Samsun

Hibe Tutarı: 169.845 TL

Proje Ortağı: Öğretmen Akademisi Vakfı, Gündem Çocuk Derneği, İstanbul Koruyucu Aile Derneği, Denizli Koruyucu Aile Derneği

Proje Süresi: 15 Eylül 2014 - 13 Temmuz 2015

Mevcut Durum

Devlet korumasında yetişen gençler eğitim sürecinde öğretmen ve velilerce etiketlenmekte, 14-16 yaş aralığındaki gençler bu etiketlenmenin bir sonucu olarak okuldan ayrılmaktadır.

Projenin Hedefledikleri

• Eğitimde etiketlemeyle mücadele ile ilgili dünyadaki iyi örnekler taranacak.
  • Devlet korumasında yetişmiş kişiler, aileler vb. paydaşlarla görüşülecek.
  • Bu veriler kullanılarak öğretmenlere yönelik bir eğitim programı oluşturulacak.
  • Eğitime katılan öğretmenler, öğrendiklerini diğer öğretmenlere yaygınlaştıracak.
  • Çeşitli iletişim faaliyetleri ile eğitimde etiketleme hakkında kamuda farkındalık yaratılacak.

Proje Sonuçları

• Koruyucu aileler, evlat edinenler, devlet korumasında yetişmiş kişiler, sosyal hizmet uzmanları ve öğretmenlerden oluşan 123 kişiyle eğitimde ayrımcı söylem ve tutumlar üzerine bir analiz çalışması gerçekleştirildi. Analiz raporu basın ve ilgili kurumlarla paylaşıldı.
  • Devlet korumasında yetişen kişilerin maruz kaldığı ayrımcılığın önlenmesini hedefleyen bir eğitim modülü oluşturuldu ve 10 ilden 30 öğretmen modülün eğiticisi olarak yetiştirildi.
  • 43 öğretmen, idareci ve 82 aileyle toplumsal cinsiyet ve ergenle iletişim konularında bilgilendirme toplantıları yapıldı.
  • Eğitim alan 30 öğretmen 9 ilde 882 öğretmene modülü uygulayarak bilgilenmelerini sağladı.
  • Öğretmenlere yönelik “Devlet Korumasında Yetişen Çocuk Olmak” başlıklı tanıtıcı bir kitapçık hazırlandı.

Katılımcı Görüşleri

"Etiketsiz Eğitim projesinin öğretmenler üzerinde yarattığı farkındalık ve kurum bakımında olan çocukların yaşantısı hakkında bilgilenmeleriyle artan duyarlılıkları projenin en etkin kısmıydı bence. Her çocuğun parmak izi kadar özel olduğunu vurgulayarak umuyorum yaratılan bu etki süreklilik kazanır ve eğitim öğretim alanında tüm çocuklar etiketlenmeden güçlü bir şekilde yaşamda yer alır."

Proje Koordinatörü

"Hem kendi varlığıma anlam katmak, hem de devlet koruması altındaki çocukların kendini var etme yolculuklarına katkı sağlamak adına yaşama karşı bir borcum olduğunu düşünüyorum. Etiketleme dille başlıyor. Hepimiz etiketliyoruz ya da etiketleniyoruz… 'Bir çocuk değişir, dünya değişir.' Bu niyetle başlayan etiketsiz eğitim yolculuğunun yeni duraklarda yeni hayatlara dokunabilmesi ve köprüler kurması umuduyla…"

Proje Faydalanıcısı