Fatma Ayan (Sezon 07 - Bölüm 13)
Get the Flash Player to see this player.

Eğitimi Sınıfa Hapsetmeyen Öğretmen: Fatma Ayan

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan Fark Yaratanlar” programının yedinci sezonunun 13. Fark Yaratan’ı Fatma Ayan oldu.

Türkiye’nin ilk açıkhava kütüphanesini Alanya’nın  Mahmutlar Beldesi Kılıçarslan İlköğretim Okulu’nda 20 yıllık bir öğretmen Fatma Ayan’ın çabalarıyla açıldı. Fatma Ayan kütüphanenin açılmasının yanı sıra okulun fiziki koşullarının iyileştirilmesi ve eğitim müfredatının çeşitlendirilmesi için çalışmalarda bulundu.Fatma Ayan önderliğinde yapılan iyileştirme çabalarından sonra Kaymakam ve İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün de desteğiyle açılan kütüphanede 8000’e yakın kitap bulunuyor. Okulda normal müfredat derslerinin yanı sıra Türkiye’de pek bilinmeyen ancak Avrupa'da önemli bir eğitim teorisi olarak kabul edilmiş olan Waldorf eğitim sistemi uygulanmaya çalışılıyor.  Bu sistem çocuğun yaratıcılığının gelişmesi ve öğrenme yeteneğinin artmasını amaçlıyor. Örneğin; Kılıçarslan İlköğretim Okulu’nda çocuklara yörük kilimi atölyesinde eğitimler veriliyor. Serbest etkinlik derslerinde tarım ve hayvancılıkla ilgili temel bilgiler öğretiliyor.

Okulun yeni haliyle birlikte öğrenci sayısı da artarak 47’ye çıkmış. 2 öğretmenin daha gelmesiyle okul 3 öğretmenle eğitime devam ediyor. Okulda yapılan düzenlemeler ve iyileştirmelerle çocuklardaki başarının gözle görülür şekilde artmasını sağlamış.Kılıçarslan İköğretim Okulu’nda  sadece Türk öğrenciler değil diğer milletlerden de öğrenciler  eğitim görüyor. Okulda 20 civarında da Rus öğrenci bulunuyor.

Fatma Ayan  atıl halde kapanmakta olan bir okulu yeniden sistemin içine alınmasını sağladı.  Eğitimi sınıflara hapsetmedi. Çocukların farklı becerilerinin gelişmesi için çaba harcadı. Okulu bölgenin en gözde okulu haline getirdi. Hem uyguladığı eğitim yöntemleri hem de projelerle çocukların hayatınında kocaman bir fark yarattı.