Toplum Gönüllüleri Vakfı: Genç Bank
Toplum Gönüllüleri Vakfı: Genç Bank Toplum Gönüllüleri Vakfı: Genç Bank Toplum Gönüllüleri Vakfı: Genç Bank Toplum Gönüllüleri Vakfı: Genç Bank Toplum Gönüllüleri Vakfı: Genç Bank Toplum Gönüllüleri Vakfı: Genç Bank Toplum Gönüllüleri Vakfı: Genç Bank Toplum Gönüllüleri Vakfı: Genç Bank

Proje Künyesi

Kurum: Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG)

Amacı: Yerelde gençlerin katılımı için bir model yaratırken, geleneksel hayırseverlik anlayışının değiştirilmesi

İlleri: Artvin, Batman, İstanbul, İzmir, Samsun

Hibe Tutarı: 250.000 TL

Proje Ortağı: Mott Vakfı

Proje Başlangıcı: 6 Temmuz 2012

Proje Bitişi: 6 Temmuz 2013

Mevcut Durum
Türkiye’de özellikle yerelde (ilçe/mahalle/köy), 15-25 arası gençlerle çalışma pratiği geliştirerek karşılıklı güven ortamının sağlanması, gençlerin yerel kalkınmada aktif aktörler olarak rol alması ve geliştirdikleri projelerle toplumsal gelişmeye katkıda bulunması için bir model bulunmamaktadır (Kaynak: TOG, 2011).

Projenin Hedefledikleri

• 8 GençBank ekibi kurulacak ve bu ekipler yerel hibe programları açacak.
  • Programdan yararlanan yaklaşık 200 genç proje yönetimi eğitiminden faydalanacak.
  • GençBank’ları barındıran STK’lar ve Belediyelere “gençlerle çalışma eğitimi” verilecek ve bu sayede işbirlikleri kurulacak.
  • GençBank’lar arası çalışma ziyaretleri ile deneyim paylaşımları gerçekleştirilecek.
  • Gençlerin yereli harekete geçirmesi sonucunda 80 proje desteklenecek.
  • Çalışma seminerleriyle 30 farklı belediye ve sivil toplum kuruluşu modeli uygulayabilir hale gelecek.

Projeden Gelişmeler

• 7 ilde faaliyet gösteren 8 GençBank ekibi oluşturuldu.
  • Projenin web sitesi (www.gencbank.org) kuruldu; GençBank projesi ve yerel Gençbank ekipleri için Facebook sayfaları (www.facebook.com/GencBankTOG) açıldı.
  • GençBank projelerinin uygulandığı ülkelerden 50 gönüllü ve proje koordinatörlerinin katılımıyla, İstanbul’da, Bölgelerarası GençBank Konferansı gerçekleştirildi.
  • GençBank hibe programları ile desteklenen 925 genç, 73 yerel projede görev aldı.
  • 4.500'ün üzerinde genç projelerden faydalandı.
  • 291 genç proje eğitimlerine katıldı.

Katılımcı Görüşleri

“GençBank projesinde önemli olan ayrıntı şu: Proje fikirlerinin bireysel olmaması ve toplumla, çevreyle, kendi akranlarıyla ilgili sorunlara çözümler getirmesi gerekiyor. Proje fikirlerinde sosyal sorumluluk ya da gençlik projeleri olma şartı aranıyor. Ama tüm bunlardan daha önemli olan şey, projeleri gençlerin yazması ve yine gençlerin hayata geçirmesi.”

Proje Koordinatörü

“GençBank sayesinde proje yazmayı öğrendim. Karar verici mekanizmalardaki insanları ulaşılmaz sanıyordum. GençBank sayesinde hepsinin ulaşılabilir, görüşülebilir olduğunu öğrendim. GençBank’ta bir projeyi yaparken Belediye Başkanı ile görüştüm. Bu beni çok geliştirdi."

Proje Faydalanıcısı

“Ben asosyal biriydim. Evde, bilgisayarda oyun oynuyordum. GençBank sayesinde insanların arasına karıştım, sosyalleştim, çevreme duyarlı biri oldum. Eskiden sosyal olaylara karşı duyarsızdım. Projelerle, topluma fayda ile hiç ilgilenmezdim. Artık tüm proje çağrılarını takip edip, ben ne yapabilirim diye bakıyorum."

Proje Faydalanıcısı