Türkiye Gençlik Birliği Derneği: Gördüm Duydum Biliyorum
Türkiye Gençlik Birliği Derneği: Gördüm Duydum Biliyorum Türkiye Gençlik Birliği Derneği: Gördüm Duydum Biliyorum Türkiye Gençlik Birliği Derneği: Gördüm Duydum Biliyorum Türkiye Gençlik Birliği Derneği: Gördüm Duydum Biliyorum Türkiye Gençlik Birliği Derneği: Gördüm Duydum Biliyorum Türkiye Gençlik Birliği Derneği: Gördüm Duydum Biliyorum Türkiye Gençlik Birliği Derneği: Gördüm Duydum Biliyorum Türkiye Gençlik Birliği Derneği: Gördüm Duydum Biliyorum Türkiye Gençlik Birliği Derneği: Gördüm Duydum Biliyorum

Proje Künyesi

Kurum: Türkiye Gençlik Birliği Derneği (TGBDER)

Amacı: Üniversite öğrenci topluluklarına engelli yaklaşımı kazandırılması

Hibe Tutarı: 111.000 TL

Proje Ortağı: Çankaya İşitme Engelliler Gençlik Derneği, Trabzon İşitme Engelliler Derneği, Doğu Karadeniz Kalkınma Derneği, AEGEE-Ankara, TANDEM Greece, 8 Üniversitelerin Öğrenci Topluluğu

Projenin Gerçekleştiği İller: Ankara, Trabzon

Proje Başlangıcı: 15 Mayıs 2011

Proje Bitişi: 15 Şubat 2012

Mevcut Durum

Türkiye’de engelliler toplumsal hayata katılımda pek çok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Engelli olanlarla olmayanlar arasındaki iletişimsizlik engellilerin toplumsal hayata katılımına engel olan sorunlardan biridir. Bu iki grubun bir araya gelip beraber çalışma kültürü geliştirmeleri teşvik edilmedikçe, engellilere yönelik süregelen korumacı, kollamacı yaklaşım devam edecek, bu durum engellilerin haklarını savuma konusunda yetersiz kalmalarına toplumda eşitsizliklerin devam etmesine neden olacaktır. (TGBDER, 2011)

Projenin Hedefledikleri

• Ankara ve Trabzon’da;
  • 20 STK üyesi engelli genç eğitim alacak.
  • Eğitim alan engelli gençler 8 üniversite öğrenci topluluğu üyesi 20 gence “Engelli Hakları” ve “Proje Yönetimi” eğitimleri verecek.
  • 8 üniversite öğrenci topluluğu engelli hakları ile ilgili faaliyetlerle 500-1000 kişi ve 20-35 yeni öğrenci topluluğuna ulaşacak.
  • Rektörlüklere ve YÖK’e engelsiz üniversite savunusu yapılacak.

Proje Sonuçları

• Proje web sitesi www.gordumduydumbiliyorum.org  ve 200’den fazla üyesi olan Facebook grubu açılması
  • STK üyesi 15 engelli gence mentorluk eğitimi
  • Üniversite öğrenci topluluklarına üye 18 gence engelli hakları ve proje yönetimi eğitimleri
  • STK üyesi engelli mentorların desteğiyle, 8 üniversite öğrenci topluluğunun düzenlediği etkinlikler
  • Yaklaşık 400 kişi ve 23 yeni üniversite öğrenci topluluğunda engelli konusunda farkındalık yaratılması
  • Projede yürütülen çalışmaların yer aldığı "Gördüm Duydum Biliyorum" sonuç kitabı. Proje kitabı için tıklayınız.

Katılımcı Görüşleri

“Bir kez daha anladım ki engelli, engelsiz kişiler aslında yok. Toplumun önyargıları, sokaktaki bir rampanın eksikliği, belki de merdivenler koca birer engel. Biz hepimiz biriz.”

Gençlik Eğitimi Katılımcısı

“Eğitimler sırasında kendime şunu dedim:
Aaaa! Aslında engel dediğimiz biz güya engelsizlerin(!) engellilerin hayatında yarattığı sıkıntılarmış, onları dışlamamız için hiçbir neden yokmuş.
Bunu fark ettiğim için çok mutluyum.”

Gençlik Eğitimi Katılımcısı

“Ekipte yer alan bütün herkes, farklı engel gruplarına sahip ve engelli olmayan bireyler çok hızlı bir şekilde kaynaştık...”

Eğitim Alan Engelli STK Temsilcisi