Görme Özürlüler Derneği (GÖZDER) (Sezon 03 - Bölüm 15)
Get the Flash Player to see this player.

Engelliler Ayrımcılığa Karşı Mücadele Ediyor

Fark Yaratanlar programının 18 Mayıs 2012 tarihindeki konuğu, engellilerin toplum yaşamına eşit bir şekilde katılımını sağlamak hedefiyle çalışmalar yapan Görme Özürlüler Derneği (GÖZDER) oldu.

1970 yılında Körlere Mutluluk Derneği olarak kurulan dernek, 1998 yılından bu yana GÖZDER adıyla faaliyet gösteriyor. Görme engellilerin sorunlarına odaklanarak yasal ve sosyal haklarını kazanmaları için çalışıyor; mesleki, sportif, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenliyor, rehabilitasyon hizmetleri veriyor.

Derneğin, engelli ayrımcılığıyla mücadele amacıyla Kas Hastalıkları Derneği ortaklığında ve Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı desteğiyle oluşturduğu Engelli Ayrımcılığını Önleme ve Mücadele Platformu, sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerinin geliştirilmesini, onlara mücadele deneyimi kazandırılmasını ve ortak hareket kültürü oluşturulmasını hedefliyor. Platform kapsamında, 8 ilde 40 binden fazla engelli kişi ile çalışan 32 sivil toplum kuruluşu İstanbul’daki eğitimlerde bir araya getirildi.

Verilen eğitimlerde ayrımcılık mevzuatı, ayrımcılıkla mücadele yöntemleri ve izleme çalışmaları ele alındı. Eğitime katılan sivil toplum kuruluşları, engelli kadınlara sığınma evinde barınma imkanı, otizmli çocuklara eğitim hakkı, kamu kuruluşlarına engelli erişimi, sürücülerin engelli hakları konusunda eğitimi gibi konularda, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına 350’ye yakın idari başvuruda bulundu ve bu hukuki girişimlerini takip etti.

Daha fazla bilgi için:

www.gozder.org.tr