Gülçin Kaya (Sezon 04 - Bölüm 02)
Get the Flash Player to see this player.

Yorgan Altında Engelli Kalmasın

Sabancı Vakfı, hayata geçirdiği “Fark Yaratanlar” programıyla toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlatmaya devam ediyor.

Gülçin Kaya, 2007 yılında Engelsiz Sanat Derneği’ni kurarak Avrupa Birliği fonlarından hibe aldı. Kaya, Engelsiz Sanat projesinde, 120 zihinsel engelli bireyi 50 Avrupalı sosyolog, psikolog, sanat eğitmeni genç ile sanat atölyelerinde bir araya getirdi. Dramadan heykele, cam boyamadan müziğe farklı sanat dallarında gerçekleştirilen atölyeler, 2010 yılında gerçekleşen 5. Dünya Gençlik Kongresi’ne katılan 147 ülkeden binlerce gence örnek proje olarak aktarıldı. İspanya ve Yunanistan, projeyi kendi ülkelerinde uyguladı.

Gülçin Kaya, “Engelsiz Sanat” projesinin ardından, “engellilerin bir ayıp gibi saklandığı” düşüncesinden hareketle “Yorgan Altında Kimse Kalmasın” projesini hayata geçirdi. Kaya, projeyle farklı alanda başarılı olan yedi engelli gencin toplumsal hayata katılmalarını hedefledi. 7 engelli gencin fotoğraflarının çekildiği projede, engellerinin değil başarılarının ön plana çıkarıldığı fotoğraflarla İstanbul ve Balıkesir’de çeşitli salonlarda sergiler düzenlendi. Gülçin Kaya, 20 ilde sergiler düzenlemeyi hedeflerken, projeye katılan engellilerin hikayelerinin yer aldığı bir de kitap çalışması yapmayı planlıyor.