Gültekin Yazgan (Sezon 01 - Bölüm 08)
Get the Flash Player to see this player.

Haftanın Fark Yaratanı; Görme Engellilere Işık Olan, Altı Nokta Körler Vakfı Kurucusu Gültekin Yazgan

Sabancı Vakfı katkılarıyla hayata geçen ''Fark Yaratanlar'' programının 22 Kasım 2009 tarihindeki konuğu, kurucusu olduğu Altı Nokta Körler Vakfı ile engelli alanında çalışmalar yapan görme engelli Gültekin Yazgan.

Aydın'da 13 Temmuz 1927'de doğan Yazgan, ilkokul beşinci sınıfta iken bir kaza sonucunda gözlerini kaybetti. Engeli sebebiyle okuldan ayrıldı. Körlüğü kabullendi, fakat okuldan ayrı kalmayı ve hayatın kıyısında bir yaşam sürmeyi reddetti. Özel öğretmenlerin desteği ile Braille yazı ve İngilizce öğrendi. 1952 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitiren Yazgan, böylece öğretmenlik ve avukatlık kariyerine başladı. 1981'de öğretmenlikten ve 1992'de avukatlıktan emekli olduktan sonra kitap çevirisi ve sosyal sorumluluk projelerine devam etti. Yıllarca sürdürdüğü öğretmenlik ve avukatlık görevlerinin yanında Altı Nokta Körler Derneği'nin kurucularından biri oldu.

Türkiye'de, İngiltere ve diğer yabancı ülkelerdeki kitaplıkları örnek alarak Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı'nı kurdu ve halen Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürüyor. Yazgan, son 5 yıldır Türkiye'nin ilk görme özürlüler kitaplığının başkanı olarak, üç bine yakın kişiye kitaplık hizmeti veren bir sivil toplum kuruluşunu yönetmektedir. Bu hizmet ile pek çok görme engellinin ÖSS, SBS ve birçok sınavda başarılı olmasını ve meslek sahibi olmasını sağladı. Ayrıca, bir anı kitabı ve ders kitapları yazdı ve çeviriler yaptı. Son kitabı "Kör Uçuş" ile Türkiye'de görme engellilerin yaşamları, çalışma ve iş koşulları ve çevreyle olan ilişkilerini anlattı; görme engelliler için hukukî ve sosyal düzenlemeler hakkında bilgiler verdi ve böylelikle birçok kişiye ulaştı.

Gültekin Yazgan, görme engellilerin hayatını aydınlattıktan ve etrafındaki engelli engelsiz herkese mücadele etme ruhunu aşıladıktan sonra, maalesef 29 Ocak 2012 tarihinde hayatını kaybetti.

Daha fazla bilgi için:

www.turgok.org